Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча беше поставена на параклиса "Св. Иван Рилски" в унгарския град Печ

Снимка: Светла Кьосева/БТА

В южния унгарски град Печ беше открита паметна плоча на входа на българския параклис "Св. Иван Рилски", предаде БТА, позовавайки се на Светла Кьосева, главен редактор на българско-унгарското списание за култура и обществен живот "Хемус".
Параклисът е създаден през 1933 г., след като тогавашният кмет Андор Нентвич предоставя на българската общност място за молитвен дом. В града е действало и българско училище от 1954 до 1970 г. Параклисът е скромна сграда с две помещения. По стените му са окачени икони, дарени през годините. Още от създаването му вътрешността му краси порцеланов кръст, изработен в прочутите фабрики "Жолнаи".
Българите имат отдавнашно присъствие в Печ. Днешната българска общност е от потомци на българските градинари. В момента начело на местното българско самоуправление е Теодора Русев, чийто баща пристига в Унгария през 1935 г. Той се заселва в околностите на Печ, работи в градината си до 90-те години на миналия век. Раждат му се 8 деца, които също имат многодетни семейства. Теодора отглежда сама четирите си деца, а от 10 години е активен участник и организатор на културния живот на българската общност в Печ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почина пазителят на българската памет в Румъния Лука Велчов

Почина Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От нейна публикация в интернет става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес..

публикувано на 03.10.24 в 12:59

Българският университет в Тараклия навърши 20 години

С тържествено събрание Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" отпразнува 20 години от своето основаване. Събитието събра студенти, бивши и настоящи преподаватели, гости, които споделиха спомени и емоции. Повечето от тях подчертаха,..

публикувано на 03.10.24 в 10:35

Чатбот ни дава информация за туристически обекти в Болградския район

В молдовския град, където преобладаващото население е с български корени – Болград, беше представен чатботът "Пътуваме из Болградския район" /«Мандруємо Болградщиною»/, създаден в Telegram от Наталия Илина, преподавателка по информатика в Болградския..

публикувано на 01.10.24 в 14:11