Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чаирските езера са като "супергерой" за природата

Природният феномен е притегателен за туристите, но е отворен въпросът с неговото опазване

Снимка: rodopite.info

Чаирските езера са защитена местност в Западните Родопи, известна с естествено образували се свлачищни езера. Те са покрити с дебел торфен килим, а наоколо погледът се любува на зелени ливади и вековни смърчови гори. Намират се на 19 км източно от с. Триград, а достъпът до тях е възможен по обозначен с маркировка маршрут.

Това обаче не е просто мястото за разходка, а обект от изключително значение за екологията. Шестте свлачищни езера са разположени на 1400 м надморска височина и според геолозите са се запазили още от началото на кватернера.


Оказва се обаче, че и тези езера са заплашени от свиване и дори изчезване вследствие на глобалното покачване на температурите. С грижа за природата и по-конкретно влажните зони на торфищата в България, е разработен специален проект "Чаирски езера – капсули биоразнообразие в Родопите". С него фондация "Биоразнообразие" и известна фирма за добив на минерална вода от Родопите искат да ангажират повече институции с опазването на природното богатство МОСВ, РИОСВ – Смолян, Басейновата дирекция Източнобеломорски район, кметовете на Девин, Триград и Мугла, както и учени от БАН.

Румяна Иванова

Заради топлия климат торфищата заемат само 0,1% от територията на България, за разлика от студените държави, като скандинавските, където 20-30% от териториите им са торфища. Ето защо опазването на торфищата на Чаирските езера у нас е от изключително значение – казва Румяна Иванова от Българската фондация "Биоразнообразие":

"Подобни езера в чужбина имат торфища като тундра - ливади, които са преовлажнени. А уникалното при Чаирските езера е, че торфищата са буквално в езеро, под тях има 11 метра чиста вода, в най-дълбокото. За учените този факт е изключително интересен, но изследванията са почти нулеви. Все още липсва системно проучване, в което да участват различни експерти, така че да се натрупа информация. Идеята е чрез проект да подпомогнем запазването на биоразнообразието в Родопите. Ние работим над 20 години в този район. 

Тези свлачищни езера са като един "супергерой" в природата, защото задържат в себе си серния диоксид. С други думи, тези езера помагат за поглъщането на въглеродния отпечатък, който хората създават. Той се задържа от водата, пречиства се, а освен това в езерата има огромно биоразнообразие. На практика това е едно безценно за човека място, което хората не познават, даже у нас почти никой не го е изучавал."

„Пияната гора“

В близост до Чаирските езера се намира и природният феномен "Пияната гора". Местното население ѝ дава това име, защото всяко дърво в нея се криви на различна страна. Причината е в свлачищния район, заради който на практика планината непрекъснато се "движи", а с нея и всичко останало. Това място е много добре познато на хората от близките родопски села Триград и Мугла. Те искат да покажат езерата и на повече туристи, но първото трябва хората да бъдат добре запознати с техния статут на защитена територия. Затова и цел на проекта, по който работи Румяна Иванова, е съществуващата научна информация за рядката природна забележителност у нас да бъде "преведена" на езика на туристите.

Аделина Чолакова

"Има до едно от езерата табела, че е защитена местност, споменати са защитените видове растения там, а и все повече туристи ги посещават, което е проблем заради възпитанието на хората" – казва Аделина Чолакова, кмет на Триград:

"Най-големият проблем е безработицата в района, но има семейства, които се връщат от големия град – Пловдив в случая. Около 400 са постоянно живеещите, занимават се с туризъм и горско стопанство. Имаме горско стопанство, в което работят около 30 човека, все млади хора. Основно лятото имаме туристи. Имаме и къщи за гости, и хижа, и хотели. За всеки има какво да предложи Триград, но е необходимо и инфраструктурата да се подобри. Имаше наводнение през 2021г и доста бяха разрушени пътищата, очакваме това да се подобри" – споделя очакванията си за развитие на района Чолакова.


Снимки: Гергана Манчева, biodiversity.bg, rodopite.info, Facebook/ Trigrad

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31