Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова от гр. Бат Ям: Предстоят критични дни за важни решения

Снимка: БГНЕС

Ескалацията на напрежението в Близкия изток фокусира вниманието върху полето на дипломацията и възможността да се избегне разрастване и въвличане на повече държави в конфликта."От страна на Израел, Иран и терористичните групировки виждаме ескалиране и остава по-малко поле за дипломацията. Движим се към най-лошия сценарий, за който се говореше преди година", коментира в пред БНР Ивайло Иванов, експерт по сигурността в Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Според него крайната цел на Нетаняху е да принуди САЩ да се намеси в полза на Израел и да отслаби Иран,"дали ще е чрез военновъздушна атака или пряка намеса на терен, засега са хипотези…На ръба сме нещата да излязат от контрол и те ще са с тежки последици за целия свят", предупреди Иванов.


Израел, 02 октомври 2024 г.

За момента няма данни за нови военни нападения на територията на Израел, след атаката, отнела живота на 7 души в един от кварталите на Тел Авив – Яфо преди два дни, съчетано с масирана ракетна атака над страната от Иран.

Единствено човек, който живее тук може да оцени обстановката реално – споделя пред Радио България Весела Райчинова. Родом е от България, но от края на 90-те години е в Израел, където работи като журналист, преподавател и продуцент на няколко фестивала. Една улица само дели градът Бат Ям, където сънародничката ни живее, и Тел Авив:

Весела Райчинова


"Само човек, който живее тук, може да оцени обстановката по по-реален начин, отколкото изглежда отвън. Истината е, че отвън, дори нещо, което не изглежда толкова сериозно, се представя като изключително сериозно и аз виждам това по колегите, които идват и са убедени, че тук ситуацията е много тежка. Казвам им да не се притесняват, тъй като атентатът е далеч от нас – на съседната улица е, или в съседния град – и признавам, че много се учудват какво им говоря.“

Засега всичко е спокойно – заяви още г-жа Райчинова, но разказа, че в нощта на сряда срещу четвъртък, отново се е активирал сигнал за тревога в нейния град:

"Жителите на града се втурнаха от леглата си към стълбищата и защитените места, включително и аз. Смята се, че това е бил сигнал за предполагаемо навлизане на вражески самолет в небето над Израел, с предупреждение за определени региони, които могат да са в опасност. Сигурна съм, че предстоят критични дни, в които трябва да се вземат важни решения и искрено се надявам, че ще бъдат най-добрите за справянето с този проблем, защото с нападението от страна на Иран започна войната в региона."

Сънародничката ни определя като безпрецедентно влизането на "Хамас" на израелска територия от 7 октомври м.г. – изключително сериозен техен пробив:

"Аз смятам, че просто тогава Израел им разреши да влязат. Ние тук трябваше да се затваряме – аз живея на първия етаж – да се заключваме, защото те не се интересуват – те са наркотизирани, фанатизирани са с някаква идеология, която има за цел само убийство, без да е ясно на кого. Така бяха убити тайландци. И идеология, и наркотици, и подсилващи вещества и … край! Признавам, въпреки че съм журналист и съм силна, едва се сдържах от гледката, която видях след атаката. Много ми беше трудно да говоря при първите си включвания в българските медии, защото колегите държаха да чуят човешката гледна точка след случилото се."

Снимки: БГНЕС, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен математически турнир събира деца от пет континента

Дванайсетото издание на Международния математически турнир за ученици от 1 до 12 клас “Математика без граници” ще започне на 18 октомври, съобщиха от Посолството на България в Италия на фейсбук страницата си. “ Организатор на събитието е..

публикувано на 29.09.24 в 17:10

Вълнуващи срещи с талантливи сънародници очакват българите в Берлин през октомври

Основната функция и роля на българските културни институти зад граница е да представят постиженията на българската култура в цялото й многообразие пред публиката на страната домакин. "Програмата ни трябва да е пъстра и всеки да намира нещо интересно за..

публикувано на 29.09.24 в 08:10

Ансамбъл “БГ Фолк ритми” отпразнува 10-ия си рожден ден в Копенхаген

Българският ансамбъл “БГ Фолк ритми” отбеляза десетгодишнината от основаването си с празничен концерт в Копенхаген. “ Ние в “БГ Фолк ритми” сме събрани от всички кътчета на България с любов и желание да танцуваме български народни танци. Живеем в..

публикувано на 28.09.24 в 20:10