Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите творци извън рамките на времето

Снимка: архив

В предаването «Без рамки» този четвъртък ще ви срещнем с Ася Кулева – дългогодишен ръководител на театралната трупа към русенската математическа гимназия „Баба Тонка“. Тези дни излезе от печат уникална й книга „Какво би станало ако…“ на университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Това е първата по рода си разработка в България върху драма -педагогиката като универсален интерактивен метод на преподаване и усвояване на знания, който използват театърът, литературата, изкуството и психологията. Ася Кулева е известен писател и изследовател на на Гьоте, Булгаков, Емилиян Станев и Валентин Распутин, както и автор на романа "Марципаненият чехъл", който бе номиниран за наградата "Елиас Канети" и влезе в Топ 10 на класацията „Книгата, която ме вдъхновява”.

Ще си припомним за родения в Шумен преди за 130 години Андрей Стоянов – виден пианист, композитор и педагог, племенник на Добри Войников и син на един от създателите на българската пианистична школа Анастас Стоянов.

120 години след рождението й ще си припомним гласа на Веса Паспалеева, чиито стиховете се знаят наизуст от няколко поколения деца, преди още да могат да четат.

40 години след кончината на един от любимците на българската публика, Григор Вачков, ще излъчим негови изпълнения и размисли, както и думи на Радичков за него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В утрото на 6-ти октомври

Ще честитим професионалния празник на архитектите, строителите и зидарите и ще отбележим в рубриката „Приказки за вярата“, деня на Свети апостол Тома, който също е бил строител. Духовната линия в неделя ще продължим с интервю за сборника, в който е представена мисията и духовното наследство на католическия епископ Павел Гайдаджийски –..

публикувано на 04.10.24 в 11:10

И на 4 октомври с Радио Шумен

  Посрещнете утрото в петък с Радио Шумен! Много музика и полезна информация ви е подготвил екипът на предаването ,,Оттука започва денят“. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Данаил Денчев. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Стартираме след новините в 6 часа и продължаваме до 10 с новини от целия..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

В предаването „ДНЕС“ на 3 октомври очаквайте

Има ли интерес към противогрипните ваксини и тези срещу COVID-19 сред шуменци? Получени ли са безплатните противогрипни ваксини при шуменските лични лекари? Има ли завишение на пациентите с ОРЗ през последните дни? Има ли ваксини в аптеките? Отговор на тези въпроси ще търсим в първия час на предаването. Според социологическо проучване..

публикувано на 03.10.24 в 11:05

В още едно утро заедно

Това е покана от сутрешния екип на Радио Шумен Розалина Чернева и Диана Лазарова да започнем 3-ти октомври заедно защото: Утрото е богато на новини за здравето ни, за земеделците, за старите автомобили, за предстоящи дарителски и културни инициативи. Кампания за превенция на последствията от телефонните измами започна в Шумен. Каква е..

публикувано на 02.10.24 в 15:33

Очаквайте „Днес“ на 1 октомври

Кога 3600 домакинства от Шумен ще заменят печките на твърдо гориво с климатици? Това е намерението на общинската администрация за намаляване на фините прахови частици във въздуха. Замяната ще стане по проект на стойност над 36 млн. лв. и ще се изпълнява няколко години.  Как и по-важното защо се украсява жилищен блок в Шумен? Скулптурите гордо..

публикувано на 01.10.24 в 12:12

Приятна среща в ,,Денят на совите"

    С какво ви зарежда есента? Това е една от темите за разговор в предаването ,,Денят на совите“ в днешния 30 септември. Бъдете на вълните на Радио Шумен   от 21 часа до полунощ. Екипът: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Бояна Петрова. Малко преди Деня на музиката и поезията   - 1 октомври, ще чуете певиците от Вокална..

публикувано на 30.09.24 в 19:55

Оттука започва първи октомври

Датата първи октомври е събрала в себе си много празници и поводи за привличане на общественото внимание към важни сфери от живота. Първи октомври е Световният ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите. Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи..

публикувано на 30.09.24 в 16:24