Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на отвратителните храни в Берлин - вместо билет, пликче за повръщане

Снимка: БГНЕС

Наскоро отворен музей в Берлин представя необичайни ястия от цял свят и се стреми да изследва произхода на отвращението към определен вид храна, съобщава „Дойче Веле“. Някои от гостите на това чудно място имат пяна на устата си за това, че са дръзнали да пристъпят в него, други имат желание да повърнат.

Още в началото ви посреща змийско вино - със сигурност не за всеки, но в Азия, откъдето идва, в никакъв случай не предизвиква отвращение.

Изложени са 80 експоната, между които международни ястия като пенис от бик, куче на скара или кравешка кръв. Някои ястия могат да бъдат закупени в магазина на музея или да бъдат опитани директно в дегустационния бар.

Вместо билети, посетителите получават торбички за повръщане на входа - дали ще им трябват, зависи изцяло от техния праг на поносимост. Във всеки случай до обектите може да се доближиш много близо - те могат да се снимат или помиришат. Представете си какво е при ферментиралите акули от Исландия!

Ястията не са подредени според страната на произход, а според вида на храната.

„Това е като меню, състоящо се от няколко ястия“, казва директорът Мартин Фолкер. Най-напред идват напитки, като „Bibergail“ - ракия, обогатена с аромата на анални жлези на бобър или ликьор от щраусови яйца.
Целта на изложбата е не само да привлече вниманието, но и да просветли хората по теми като устойчивост и хуманно отношение към животните. Затова животни не се убиват за целите на изложението.

В прессъобщение музеят заявява: „Нашите експонати показват какви вреди причиняваме на околната среда, на животните и на тях самите, заради това, което обичаме да ядем или пием."

Един от въпросите, които изложбата задава е: „Какво и как искаме да ядем в бъдеще?“ Може би разширяването или промяната на личната граница на отвращението би могло да допринесе за по-различно хранене в бъдеще и намиране на нови начини да живеем по-екологично и устойчиво.
Източник:БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еминем

Еминем ще става дядо

Еминем обяви в музикалното видео към песента Temporary , че ще става дядо, предаде АП. Видеоклипът към песента Temporary излезе в четвъртък, 3 октомври. В него има трогателни сцени, които показват дъщерята на рапъра, Хейли Джейд (28 г.), как пораства от малко момиченце до вече дипломирана дама. Освен това са включени и кадри от нейната..

публикувано на 04.10.24 в 12:23

"Дейли мейл" публикува писмо на британски пенсионер, описващ мечтания живот в България

Под заглавие: "Живея българската си пенсионерска мечта", "Дейли мейл" публикува на страниците си за имоти обширно писмо от Саймън Хил, бивш учител, сега пенсионер, който има със съпругата си два имота в България, получават по-добро здравеопазване, наслаждават се на горещите лета и карат ски през зимата и всичко това - срещу невероятно ниски разходи..

публикувано на 03.10.24 в 09:14

Откриха следи от въглероден диоксид на най-големия спътник на Плутон

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА откри за първи път следи от въглероден диоксид и водороден пероксид на повърхността на Харон, спътник на Плутон с размери около половината от планетата, предаде АП.  Плутон, планета джудже, и неговите луни се намират в далечните покрайнини на Слънчевата система в зона, известна като Пояса на Кайпер...

публикувано на 02.10.24 в 11:43

Природни бедствия повишават цените на кафето

Европейските почитатели на кафето се подготвят за по-високи цени, тъй като природните бедствия засегнаха двете най-големи страни производителки на кафе в света. Сушата в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, и силните тайфуни във Виетнам, вторият по големина производител, значително нарушиха световните вериги за доставки на кафе, повишавайки..

публикувано на 24.09.24 в 13:21

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората. Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър? Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица..

публикувано на 02.09.24 в 13:20

На 117 години почина най-възрастният човек в света

Най-старият жив човек в света, испанката Мария Браняс Морера, която е родена в Съединените щати и е преживяла две световни войни, почина на 117-годишна възраст, съобщи семейството ѝ във вторник, предава АФП. "Мария Браняс ни напусна. Тя почина както пожела: в съня си, спокойно и без болка", написа семейството й в профила ѝ в социалната мрежа X...

публикувано на 20.08.24 в 15:05

платена публикация
Как да изберете правилния шампоан и балсам според типа коса?

Изборът на подходящ шампоан и балсам е изключително важен за здравето и красотата на косата. Но как да изберем подходящи продукти? Останете с нас и научете как да подберете най-добрата козметика според вашия тип коса и да постигнете блестящ и здрав вид. Определете вашия тип коса Първата стъпка към избора на правилния шампоан и балсам е..

публикувано на 02.08.24 в 17:18