Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски разкази - Гл. ас. д-р Симеон Хинковски

Гл. ас. д-р Симеон Хинковски
Снимка: радио София

Гл. ас. д-р Симеон Хинковски е историк и изследовател на историята на радиото:

"Нашето радио е едно от първите в Европа, още в 1929 има клубове със собствени предавания, а с 60 ватовата антена в Горна баня се покрива половин София. Още в 1923 проф. Асен Златаров е сред най-първите, които излъчват собствени размисли. 

Първият микрофон на съюза Родно Радио още работи и е в Музея на радиото, който съществува във Факултета по журналистика. Преди 11 години още беше жив един от участниците в Родно Радио. Преди 25.1.1925 радиото започва от върли ентусиасти, първата им програма е цели 2 часа. След 1935 радиоапаратите се купуват с разрешение на полицията, но дотогава има български фабрики, които произвеждат апарати и за чужбина, чак до одържавяването им в 1948. Родните радиоапарати са дори и по-добри от Блаупункт.

Първите програми на Радио София са продължение на тези на Родно Радио. Има жив оркестър, който свири до 1944. Програмата се увеличава, три пъти има новини. За съжаление няма запазени записи. В България има 3 предавателя, за сравнение - в тогавашния СССР те са 7. Искахме да запазим предавателя във Вакарел, но за съжаление не успяхме."

Фалшиви новини е имало и тогава - "пирати" като Станке Димитров се опитват да се включат на честотите на Радиото за да прокарват просъветска пропаганда.


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Изчерпаха се часовете за безплатна ехомамография за рак на гърдата в ИСУЛ

По-малко от 48 часа след като бяха обявени часове за безплатна ехомамография за рак на гърдата в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София се изчерпаха, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. В рамките на инициативата бяха предвидени 150 безплатни преглед а.  С направление от личния лекар , ехомамографията..

публикувано на 04.10.24 в 16:25
Кинокритикът с последната си книга

„Между два кадъра“ - истории от света на родната кинематография

„Между два кадъра“ е първа част от поредица книги, в която съвременни творци на българското кино разказват за своя път към филмите, които гледаме. Някои от тях са любими на публиката, други - по-малко познати, но всички те създават настоящия образ на киното в България . Разговорите с тях разкриват разноликия, чаровен, конфликтен, но и все пак любим..

публикувано на 04.10.24 в 15:28
Доналд Тръмп-младши (вляво) говори с водещия на Fox News след вицепрезидентския дебат между Тим Уолц и Джей Ди Ванс

За Тръмп ваденето на нови детайли по делото за Капитолия е намеса в изборите

Тази седмица бяха оповестени пред обществото детайли от делото срещу Доналд Тръмп и действията му около 6 януари 2021 г. и щурма на сградата  на  Капитолия.  През лятото Върховният съд реши, че дава имунитет на президенти що се отнася до действията им в ролята им на президент.  Новата информация показва посоката на обвинението, след..

публикувано на 04.10.24 в 15:20

Община Перник търси под наем специализирани автомобили за зимно поддържане

Община Перник търси под наем специализирани автомобили за зимно поддържане. Обявена е обществена поръчка по две обособени позиции с обща прогнозна стойност 550 000 лв. Специализираната техника, необходима на общината за зимно поддържане на пътната мрежа, включва пет снегопочистващи машини и челен товарач, като изпълнителят е длъжен да осигури и..

публикувано на 04.10.24 в 15:06

Да се втурнем по велопътеките или по стъпките на Алеко с приятел

Две отборни състезания ще се проведат на 05.10 и 06.10 в планините Витоша и Люлин . Организаторите от ТД "Боерица" са подготвили няколко трасета за любителите както на пешеходния, така и на велотуризма. Съботното състезание се казва "По стъпките на Алеко" и е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх през 1889 г. от Алеко..

публикувано на 04.10.24 в 14:15
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28
Авторът Весо Портарски

„Унгарски танци на Тенерифе“ доказва, че животът е твърде кратък, за да сме сериозни

 С пиперлив хумор, безупречен сарказъм и копнеж по малките удоволствия, Весо Портарски кани съвременния читател на стендъп комедийно шоу в сборника с разкази „Унгарски танци на Тенерифе“. Двайсет и пет разказа от личния дневник на автора се превръщат в безупречни скечове, представени през погледа на българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни..

публикувано на 04.10.24 в 12:45