Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветите на вирусолога: Как да се предпазим от грипа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-добрата защита срещу грипните вируси остава ваксината, но тя трябва да се поставя преди да дойде сезонът на грипа, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите ѝ, макар да не е съвършена, ваксината снишава значително риска от тежко протичане на заболяването. Защо обаче не може да ни осигури пълна защита, обясни още вирусологът:

"Защитата, която дава е между 40 и 60 процента, зависи от това доколко добре ще съвпадне предвиждането, тоест щамовете, които са включени в нея спрямо реалното разпространение и до момента, доколкото зная, тя напълно се вписва, ефективността е някъде около 50 - 50 и няколко процента. Но важното е, че дори и да не може да даде пълна защита от инфекция, наистина се снишава значително рискът от тежко боледуване, което в крайна сметка е най-важното."

Проф. Александрова припомни и традиционните начини да държим имунитета си в добра форма.

"Това, което се препоръчва тук това е разбира се оптималното хранене, което означава с много плодове и зеленчуци. Тук може би трябва да обърнем внимание и на туршиите, които са много разпространени в нашата страна, защото те са един много ценен източник, ако щете и на витамини, ако щете и на млечно-кисели бактерии, тоест на пробиотици. Но, като говорим за туршии имам предвид само туршиите, които се правят със сол и вода, които не включват други добавки, които не включват термична обработка, тоест които почиват единствено и само на тази естествена ферментация."

В момента се разпространява основно грипен вирус А /H1N1/. Симптомите на т.нар. свински грип трудно могат да бъдат разграничени от тези на останалите грипни щамове дори и от най-опитните лекари. Това прави изследване на корейски специалисти - подробности чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16