Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Снимка: БГНЕС


Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Цветелина Йорданова от Видин. Тя поясни, че кърменето трябва да започне веднага след раждането. 

"Бебето да бъде поставено на гърдите на майката и така да започнат съвместното си съжителство като отделни индивиди. За съжаление, в болничните практики това е една непосилна ситуация. Но да речем, че нещо се е случило, майката и бебето нямат възможност да се заедно, тогава при първа възможност, когато бебето се даде на майката, веднага трябва да започне кърменето. Бебето трябва да се кърми толкова често, колкото желае, но не по-малко от 8 пъти на денонощие, което ще рече на всеки 3 часа. Бебето трябва да стои на гърдата толкова, колкото желае. Кърменето трябва да продължи, колкото майката и бебето желаят."
 Снимка: Радио Видин

Консултантът поясни, че у нас средният период на кърмене е 3 месеца. Факторите за това са много, като се започне от болничната среда и се премине през социалните задръжки. Световната здравна организация препоръчва кърменето на бебето да продължи до 2-годишна възраст.

Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" е създадена, за да помага на кърмещите майки да получават актуална информация и да ги подкрепя, за да се улеснява процесът на кърменето, обясни още Цветелина Йорданова. 

"Помощта, която предоставяме на майките, е напълно безплатна и безвъзмездна. Ние сме майки, които някога са се срещали с трудности с кърменето и знаем от първа ръка какво е необходимо да се случи, каква помощ да се потърси. В нашия колектив има и медицински специалисти, към които майките могат да се обърнат."

Тази година Седмицата на кърменето е фокусирана към няколко групи майки.

"Живеещи в отдалечени райони или с по-малко възможен достъп до подходящи услуги; майки с ниско образование или икономически неизгодно положение; с недоносени или болни бебета, или самите те, майките, да са с физически или психически заболявания и увреждания, което допълнително усложнява процеса на кърмене; живеещи в имиграция, в чужда културна среда, без право на адекватни здравни услуги; живеещи в условия на природно бедствие или война. Има няколко предложения за справяне с тези ситуации: да има национални политики за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето и да се  осигури адекватен достъп на майките до информация; да се осигуряват системни източници на инвестиции за тяхното изпълнение; да се осъвременят болничните практики, не само в България, навсякъде. Тоест да се позволи на майките да имат ранен контакт с бебето си. Майката и бебето да не бъдат разделяни след раждането, тоест да имат съвместно съжителство по време на болничния престой. Обучение на майките в първите дни след раждането или преди раждането да имат достъп до срещи и лекции с компетентни лица."

Тютюнопушенето и алкохолът са двете най-вредни неща по време на кърмене. Доказано е, че майките, които пушат по време на бременност и кърмене, много по-рано пропушват в присъствието на бебето, обясни Цветелина Йорданова. По думите ѝ, по време на кърменето е допустим приемът на 1-2 кафета на ден. Ако не са драстични, диетите не пречат на кърменето. Майката трябва да се храни балансирано и здравословно. Няма забранени храни, няма забранени напитки, с изключение на алкохола, добави консултантът.

Чуйте повече в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00