Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусолог: Западнонилската треска не може да се разпространява от хората

Снимка: БТА

Западнонилската треска, която тези дни ни напомни за себе си, не е ново заболяване за Европа. Случаи се регистрират ежегодно, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя цитира данни на Европейския център за контрол на заболяванията, според които през миналата година тези случаи са 728, като почти 70 са смъртните. В България през 2023 година заболяването не е установено при хора, но страната ни, както и други европейски държави, е подала информация за случаи на инфекция сред животни и птици. 

"Това е вирус, който е разпространен на всички континенти, но в Европа първото голямо огнище е регистрирано 1996 година в Румъния, а пък 1999 година има голямо огнище в Русия. И двете огнища са с няколкостотин души. Общо взето, вирусът навлиза в Европа първоначално в Южна Европа и в централната част на континента. Най-голямото огнище на Стария континент е през 2018 година с над 1800 случая и през следващите години той се разпространява и на север, към Холандия и Германия. Но като цяло всяка година има случаи, има огнища в Европа, така че това не е нещо ново."
 
Проф. Александрова обясни, че вирусът се предава единствено от комарите. Хората не могат да разпространяват болестта. 

"По принцип вирусът се поддържа в природата при един цикъл между комарите и птиците и в този цикъл участват над 60 вида комари, над 300 вида птици. В него могат да попаднат и различни бозайници, в това число коне, а също и човекът. Но трябва да знаем, че нито конете, нито човекът могат да разпространят болестта. Тоест, комарът се инфектира от птица и след като вирусът в него се развие, което ще се случи в рамките на два дни до 2 седмици, женските комари биха могли като пият кръв да инфектират хора. Но комарите не могат да се заразят нито от инфектирани коне, нито от инфектирани хора. Причината е, че за да може комарът да се зарази, нивото на вируса в кръвта на гостоприемника трябва да е над определен праг."

Проф. Радостина Александрова

75-80% от хората ще прекарат заболяването безсимптомно, каза вирусологът и поясни, че в някои случаи са възможни усложнения.

"Останалите ще имат грипоподобни симптоми, увеличени лимфни възли, разбира се. Има една малка част от хора, които получават едно по-сериозно заболяване. Това е невроинвазивната болест, при която се стига до енцефалит и това е едно животозастрашаващо състояние. Смята се, че един на 150 души е в риск да развие такова по-сериозно заболяване. И съответно хората, които са в по-висок риск, това са хора в по-напреднала възраст, всякакви имуносупресии, всякакви съпътстващи заболявания - високо кръвно налягане, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, диабет. Смята се, че има генетични фактори, които могат да предразполагат към по-тежко протичане... Така че, това е едно сериозно заболяване, което с промените в климата, както и с човешката дейност определено става все по-сериозен фактор, застрашаващ здравето на хората, в това число и в Европа".
 
Според прогнози на специалисти случаите на заболяването ще продължат да се увеличават през следващите десетилетия.

"През периода 2040-2060 година рискът от инфекция с този вирус  и от развитие на болестта ще нарасне до 5 пъти в Европа в сравнение с това, което е било между 2000 и 2020 година. Така че борбата с комарите е един от водещите фактори. Ние и друг път сме споменавали, че това е най-смъртоносното животно на планетата, просто защото, предавайки различни заболявания, може да доведе до доста сериозна смъртност. Ако щете тук е и маларията, и дзенга, и жълтата треса, и много други. Така че, това е една цел, която стои пред биомедицината, използват се всякакви фактори, защото комарите и другите преносители се адаптират малко или много към репелентите..." 

Обикновено западнонилската треска е през периода юли-септември. Независимо от това борбата с комарите у нас трябва да е непрекъсната грижа на местната власт, а не само когато има конкретен повод и случай, както е в момента. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00