Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Васил Желев и Филип Донков
Снимка: Личен архив
Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков и Васил Желев. Те станаха известни в последните седмици със своите видеа в социалните мрежи, на които свирят на китара популярни български песни. Филип е от София, а Васил е от Варна. Признават, че общите им проекти се реализират много трудно заради разстоянието, която ги разделя, но въпреки всичко желанието им надделява над всяка пречка. Всичко започва на шега, разказва Васил. 


"Случи се много спонтанно, изведнъж, дори беше малко шокиращо... Трудно е да се възприеме нещо такова, ние гледаме коментарите и цялата подкрепа, която получаваме от хората. Много сме благодарни."


Първоначалната им идея не е добиване на популярност, обясни Филип.


"Ние просто обичаме българската музика, българи сме преди всичко и обичаме да пеем. Но все по-малко млади хора слушат българска музика, точно затова се учудихме как така рязко нашумя видеото ни, в което пеем страхотната песен на "Тангра" - "Богатство"... Това, което бих апелирал младите, е да не си губят времето, слушайки безсмислена и евтина музика при положение, че могат да се разгърнат и да послушат прекрасна музика на български език, с една прекрасна умисъл, защото българските текстове са уникални и човек, слушайки такава музика, може да се пренесе в един съвсем различен свят. Чалгата, например, е една комерсиална музика, в която човек не може да надникне. В нея няма чистота и интересни текстове. За мен всеки млад човек трябва да чуе поне една българска песен и да я знае."


Младите хора като Филип и Васил често споделят своите музикални предпочитания и вдъхновения чрез социалните мрежи като TikTok, Instagram и YouTube. Този обмен на музика не само укрепва социалните връзки, но и създава културни общности, в които младите се чувстват приети и разбрани, разказват още младежите.


Такива общности са създадени и във Видин, но каква музика предпочитат местните тийнейджъри, това попитахме в анкета:


"Ние сме българи, българската музика се е разчула из Космоса от Валя Балканска... Като цяло слушам народна музика, защото ми е в кръвта. Ние сме от Северозапада и няма как това да не засегне нашите чувства и да не ни подейства по някакъв начин. Просто нещо в нас играе... Слушам английска като цяло, българска - много рядко... Слушам повече поп-фолк, най-любима ми е Емануела... Различни български изпълнители слушам, Криско, например... Българската музика би трябвало да се развива повече и да има повече слушатели, защото е много хубава... Понякога слушам по радиото, най-много ми харесва "Бяла роза"... Аз слушам американски хип-хоп и такива, българска - не..."


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16