Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анка Йорданова: "Пещера "Магурата" стана моя съдба"

14
Снимка: личен архив

Днешната  гостенка в предаването "Калейдоскоп" е Анка Йорданова- дългогодишен екскурзовод в пещера "Магура" край село Рабиша. На известната със скалните си рисунки пещера тя посвещава 30 години от професионалния си живот. Днес е на 76 години. 

"Магурата", тази вълшебна пещера, я омагьосва и тя остава завинаги свързана с нея. Днес продължава да рисува скалните мистични фигури върху камъни, върху парчета дърво, за да могат посетителите да отнесат късче от атмосферата в "Магурата" и от този неизследван и магичен български Северозапад. 

В пещерата "Магура" има следи от живот на древните хора, това е най-дългата пещера, първата осветена и облагородена за посетители пещера в България, отворила врати през 1960 година.


Анка Йорданова е родена през 1948 година в днешния град Съединение, в миналото село Голямо Конаре. В семейството са 4 деца, тя е най-голямата. У дома децата помагат на майка си на нивата, в къщната работа, в домакинството. Учат се цял живот на трудолюбие, работа и отговорност. 

Завършва 8 клас в училището в селото. Харесва й рисуването, затова избира да продължи да учи в училище по керамика в град Елин Пелин. След завършване на средното си образование започва работа в цеха за фаянсови плочки. По това време се запознава със своя съпруг. В началото живеят в град Съединение, после си идват в родното село на съпруга й - Рабиша. Тук тя работи в пощата, след това в цех към Телефонния завод в Белоградчик, в магазин, докато накрая през 1980 година започва работа като екскурзовод в пещера "Магурата". И така 30 години - живот, отдаден на историята, легендите и красотите на тази пещера, както и безбройните лекции и срещи с хора от всички краища на страната, от други държави. 


Самата тя не е учила за екскурзовод, но постепенно с времето не само че научава основната лекция, но започва сама да търси допълнителна информация- историческа и археологическа, да учи на различни езици лекцията си и да наблюдава как работят на терен научните работници. Спомня си за работата на Анета Славова от Института по паметниците на културата, която  успява да съхрани рисунките от плесен и влага като ги напръсква със специален разтвор. Това става през 1981 година. 

Анка Йорданова има отношение към изкуството. Създава свои рисунки, рисува пейзажи, хора, има картина, която е свързана със смъртта на баща й. Върху парчета от камъни рисува с кафява боя скалните фигури от пещерата, прави същото и върху парчета дърво. Има и диплом от задругата на занаятчиите. За съжаление не може да продава своите произведения на изкуството поради бюрократични спънки. 




Анка има 3 дъщери и 6 внуци, 5 правнуци, които й носят много радост и желание за живот. 

ПЕЩЕРА МАГУРАТА 
"Най-важното в нашата пещера са скалните рисунки. В момента галерията с рисунките е затворена. Хората искат да видят оригинала. През 1981 и 1983 година в пещерата за реставрацията на рисунките  работеше Анета Славова от Института по паметниците на културата. Тя работи по този въпрос, напръска ги със специален разтвор. В първата зала и там, където имаше плесени, вече няма. И сега след 40 години няма плесен. А в следващата зала- "Слънчевата", тя пробно обработи с разтвори половината рисунки, другите останаха  необработени. Там, където  не е обработено, плесента си седи и се развива. Даже на една хартийка беше написала нещо и я беше оставила, години наред стоеше тази хартия, не се разлагаше..." 


ИСТОРИЯТА НА ПЕЩЕРАТА
"От 1959 до 1961 година почти цялото село участва в благоустрояването на пещерата. От Гранитово са донесени тези плочи за стъпалата. На поляната пред пещерата се каменоделства и се правят стъпалата. Поне 200 души, сред тях млади момчета, са работили. Невероятен труд е положен. Тунелът за изхода е прокопан, когато е правен винзаводът, в една от галериите отлежава  шампанското. 
...Един път групата ми беше 560 човека. Питате ме как проведох лекцията. Ами стана, пътеките са широки, на тях има хора и другите стигат до огнищата и ако се запази тишина, се чува всичко много добре. И после се придвижват. Един ден до обяд минаха 2000 души. Идваха цели автобуси ученически и с екскурзианти, никого не сме връщали. Големи групи бяха. Това да тръгнеш с 5-10 човека, все едно е напразен труд... "

Работила е по повече от 8 часа под земята, във висока влажност, с дълъг преход по хлъзгавите пътеки, с оскъдно осветление. Работното й място е отдалечено от селото, много често се е налагало да ходи пеша до пещерата, но винаги с ентусиазъм, с отдаденост и любов. 

"Ходенето в пещерата е много, на ден 30 км от селото до пещерата, после в пещерата и така 30 години по 30 км всеки ден..."

Хората интуитивно са оценявали труда й, всеки път са оставали впечатлени и благодарни за обстойната и пълна информация, която им поднася екскурзоводът. 
Извън живота около пещерата, Анка се отдава и на другото си хоби- да калеми. Така си е създала нови плодни дръвчета в двора. Живее в малка, схлупена къща на центъра на Рабиша, но в къщата й има много спомени за стари времена и за истински българи. Винаги се е ръководила от желанието да се впише в местната общност, да помага на хората и на обществото. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16