Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

AfriKaia - да сънуваш Африка наяве

Изгражда се първият у нас център, който ще бъде посветен на африканската култура

Харита Асумани и Мария Косса
Снимка: Фейсбук - личен архив

В столичния квартал „Лозенец“ се изгражда единственият у нас Дом на Африка – AfriKaia. В него ще има прожекции на филми за и от Африка, литературни четения, изложби, артистични срещи и занимания за деца. В бъдещия Дом на Африка предстоят уроци по традиционни африкански инструменти, сред които африкански барабан, джобно пръстово пиано от Източна Африка, африканско пеене. Не са забравили и събитията, посветени на африканската кухня.

Снимка: Фейсбук - AfriKaia

Все още обаче се набират средства, за да бъде африканският център окончателно готов. Необходими са още поне 10 хиляди лева, за да бъде завършен ремонтът и AfriKaia да отвори врати. За дарения и съдействие желаещите да подпомогнат каузата могат да се свържат с нейните инициаторки през фейсбук страницата на центъра.

Kaia означава „дом“ на един от източноафриканските езици от района на Мозамбик.

Мария Косса  Снимка от личен архив

Много е важен диалогът, който искаме да осъществим, между българската култура и африканските култура, казва танцьорката и хореограф Мария Косса в предаването „Изотопия“.

„AfriKaia съществува от няколко години в главата ми и тя е естествен процес. Събитията, които ще се случват там, ние провеждаме, така или иначе, през годините, на различни локации. В един момент си казах, че би било много добре, ако си имаме наше място, в което можем да развиваме всички идеи, които имаме“, връща лентата назад Мария.

Харита Асумани   Снимка: БНР

„AfriKaia е мечта на Мария. Моето участие е от съвсем скоро“, скромно се вписва в проекта художничката и сценограф Харита Асумани. В афроцентъра тя се включва като дизайнер за тениските към кампанията за набиране на необходимата финансова сума. Ще участва активно и в провеждането на изложби.

„Преди време танцувахме заедно с Мария. Тя продължи да се занимава професионално с танци, докато аз продължих по своята пътека с рисуването. Дълго време сме общували през танца и не само.“

Мария има корени от Мозамбик, а Харита – от Танзания.

Едно от клишетата за Африка е свързано с африканските танци, продължава Мария Косса. Когато казвала, че преподава африкански танци, я питали дали се танцуват около огън.

Клишета има и за визуалното изкуство, когато става въпрос за Африка, отбелязва Харита. По думите й често под африканско изкуство се има предвид само първобитното, изкуството, което е свързано с отминали епохи. „Но например в момента има много силна вълна африкански художници, представители на съвременното изкуство.“

„2019-а бях в Сенегал. Това беше моето пътуване до Африка за първи път. Беше много вълнуващо. Останах там 6 седмици, за да се включа в танцово обучение, международно. Бяха събрани хора от цял свят, които се интересуват от танц и танца като терапия. Африканският танц има и такава страна – освен че раздвижва тялото, той много добре повлиява на това да лекува човек. Когато излекуваме душата, всичко друго също се излекува“, разказва Мария Косса.

С всяка малка стъпка, която предприемаме, градим своето настояще и бъдеще, както и своята свобода, вярва тя. „Свободата е и отговорност, и избор. Най-сладката свобода е да погледнеш истината, каквато е, и да избереш да го направиш.“

Детайл от изложба на Харита Асумани  Снимка от личен архив

Според Харита Асумани 2020 г. ни е дала възможността да оценяваме настоящия момент. „Ние разполагаме с днешния ден и от нас се очаква, би било добре да го изживеем по най-добрия начин.“

Последният проект на Харита е свързан със сънищата. А Мария много харесва онази версия за света, в която постоянно сънуваме. „И на мен много ми харесва това предизвикателство да успеем да живеем живота си така, все едно сънуваме. Защото в съня си знаем, че всичко е възможно. Там няма ограничения.“

Повече за сбъдването на съня да има африкански център у нас – чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54