Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

Снимка: pixabay

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Световен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните.

Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато се включват над 5 хиляди души. През 1929 г. денят е преместен на 4-ти октомври, за да съвпада с празника на Свети Франциск от Асизи, който се смята за покровител на животните.


От 2003 г. британската фондация "Нейчъруоч" създава и поддържа сайта на събитието, за да може информацията за него да достигне до възможно най-много хора, а чрез увеличаване на информираността за животните постепенно да се повишат и стандартите за хуманно отношение към всички видове животни по целия свят.


Дни преди днешния празник защитници на правата на животните в България отбелязаха успех със сключването на договор с Лесотехническия университет и замяната на около 500 опитни животни годишно с иновации в обучението:

"Ветеринарна медицина изучават физиология и патофизиология. В упражненията по тези два предмета всъщност се използват тези различни видове животни, като животните са морски свинчета, зайчета, мишки, жаби и плъхове. Това, което всъщност ние направихме, е, че предоставихме лаптопи на Лесотехническия университет с подходящ софтуер, който напълно ефективно и така иновативно успява да замести опитните животни, да помогне за усвояването на същите умение", обясни Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би..

обновено на 02.10.24 в 10:51

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

Изложба с мисия помага на бездомни животни

Художничката и писател Марина Иванова организира изложбата на 4-и октомври, от 19 часа, в зала “Компас“, етаж 2, в сградата на на ул. Капитан Райчо“ 56, в Пловдив. Тя ще бъде в подкрепа на сдружение "Помогни и спаси живот".  „ От дълго..

обновено на 02.10.24 в 16:23

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността..

публикувано на 03.10.24 в 16:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наводнение в босненското село Луке, 4 октомври 2024 г.

Най-малко 14 жертви на наводнения и свлачища в Босна и Херцеговина

Най-малко 14 души са загинали при проливни дъждове, наводнения и свлачища в централната и южната част на Босна и Херцеговина. Общината Ябланица е напълно откъсната, тъй като заради наводненията, продължили 24 часа без прекъсване, са унищожени пътищата..

публикувано на 04.10.24 в 14:08

Страните от ЕС одобриха допълнителни мита върху китайските електромобили

Страните членки на ЕС подкрепиха предложението на Европейската комисия за налагане на окончателни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства от Китай, задвижвани с акумулаторна батерия. Това е още една стъпка към приключването на..

публикувано на 04.10.24 в 13:54

ЕК: Връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 8 седмици, влиза в сила автоматично

Говорителят на Европейската комисия Адалбер Янз заяви, че частта за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 8 седмици, влиза в сила автоматично.  Съдът на ЕС отхвърли днес тази част от пакета "Мобилност",..

публикувано на 04.10.24 в 13:46
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев след КСНС: Има единомислие, институциите работят заедно

Удовлетворен съм, че бе свикан този най-висок формат на събиране, което може да взима решения от подобен род, заяви премиерът Димитър Главчев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност: "Всичко премина в дух на..

публикувано на 04.10.24 в 13:33

Вилис Цуров: Трябва по-широк обществен дeбат за защита на границите ни от бежанци

Трябва да се направи по-широк обществен дeбат за защита на границите от бежанци. На втори етап, може би ускоряване на въоръжаване на армията и на МВР , тъй като знаем, че има процеси, които текат, но те са още в началото.  Това коментира..

публикувано на 04.10.24 в 13:28
В президентската институция се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, 4 октомври 2024 г.

Радев: Към момента няма пряка заплаха за страната

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на КСНС.  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за..

публикувано на 04.10.24 в 13:06

Разяснителна кампания за опасността от ало измами в Гърция

Гръцката полиция започна разяснителна акция, предимно сред пенсионерите, за рисковете от телефонни измами. Рязко се е увеличил броят на телефонните измами в Гърция, съобщават от полицията. Доверчиви хора, най-честно възрастни, биват..

публикувано на 04.10.24 в 13:05