Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 март от 23 часа "Рецитал" на Леонид Коган

На вниманието на слушателите предлагаме една истинска ценност – концерт на Леонид Коган и Нина Коган, дъщеря на големия цигулар. Записът е направен през 1972 г. в бившия Съветски съюз. За жалост не е посочено нито дата, нито мястото. В програмата:
Соната за цигулка и пиано в сол минор, оп. 137 №3 от Франц Шуберт;
Соната за цигулка и пиано №3 в ре минор, оп.108 от Йоханес Брамс
Любовна песен от Йозеф Сук.
Унгарския танц №2 на Брамс
„Така още никой не е свирил на цигулка“ ще възкликне Жак Тибо, когато чува младия музикант на конкурса кралица Елизабет в Брюксел. Коган печели първа награда през 1951 г. Още през 30-те години на миналия век в родния Днепропетровск познават детето-чудо, което изнася концерти. Семейството се премества в Москва. През 1948 завършва Московската консерватория, където само след няколко години започва и да преподава. Негови ученици са Виктория Муллова, Андрей Корсаков. „На талантливия ученик е необходимо само да не се пречи и всячески да се помага да изяви собственото си „Аз“ - споделя Коган. Още през 1944 като студент той вече е солист на Московската филхармония. За началото на кариерата си той казва: „По това време ми се искаше да свиря чисто цигулкови и най-сложни в техническо отношение произведения“. И наистина, той е сред най-добрите изпълнители на творбите на Паганини, Виенявски и Вийотан. В по-късния етеп от кариерата му той почти престанал да изпълнява тези автори и се обърнал към Бетовен, Брамс, Чайковски, Глазунов, Прокофиев, Шостакович. За него е написан Концерт-рапсодия на Хачатурян, цигулкови концерти му посвещават Хреников, Караев, Вайнберг, Жоливе, както и незавършения трети концерт на Шостакович.
През 1948 Леонид Коган се жени за Елизавета Гилелс, също цигуларка и сестра на пианиста Емил Гилелс. Синът им е известният цигулар и диригент Павел Коган, а дъщерята - пианистката Нина Коган. И внуците са музиканти – цигуларите Дмитрий Коган и Даниил Милкис и пианистката Виктория Коган-Корчинская.
През 1955 г. Коган гастролира в Париж. Пресата възторжено определя изпълнението му на първия концерт на Паганини: „Сякаш сам Паганини беше на сцената, за да изпълни собствения си концерт...“ След една година Коган прави концертно турне в Латинска Америка, а през 1958 гостува и в Съединените щати. Триумфът е огромен. След концерт в Карнеги хол може да се прочете: „Коган е рядък случай сред изпълнителите – най-музикалният от музикалните, той има постоянен и грандиозен успех сред публиката.“ Гастролите продължават в Япония, Австралия и Нова Зеландия, както и в цяла Европа. Бил е председател на журито на конкурса за цигулари на името на Чайковски в Москва.
Роден е на 14 ноември 1924 година. Баща му е фотограф. Първо започнал да свири на пиано, а след това на цигулка. На седем вече е в музикалното училище, а на 9 години печели областния конкурс за млади цигулари в Харков. За първи път излиза на сцената през 1935 година. Малко преди Втората световна война е и дебютният му концерт с оркестър – в голямата зала на Московската консерватория той свири цигулковия концерт на Брамс. Умира внезапно на 17 декември 1982 г. на път за Ярославл, за концерт с творби на Бах и Шостакович, който трябвало да дирижира синът му Павел Коган.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00