Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременен джаз с българска лирика

Велека Цанкова
Снимка: BG Vintage

Млада, красива и истински талантлива – това си помислих, когато за първи път чух концертните изпълнения на вокалистката Велека Цанкова. Това се случи през пролетта на 2018 година. Изпълнена с любопитство и с очакване за истинско удоволствие от среща с прекрасните „стари“ български песни потънах в един от любимите ми музикални клубове в София. Предстоеше концерт на „Bg Vintage“, а една от участничките бе Велека Цанкова. През пролетта на 2021 тя, тромпетистът и композитор Михаил Йосифов, барабанистът Атанас Попов и техните приятели – Шибил Бенев (китара и пиано), Димитър Карамфилов (бас)и продуцентът Елисавета Петрушева подариха четири романтични, искрящи от светлина и багри, нови български песни, част от проекта „Съвременен джаз с българска лирика“, финансиран по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Записите са направени от Алекс Нушев. Искрени и елегантни, но и сериозни и задълбочени тези четири песни ни пренасят в света на любовта и мечтите, на поривите и копнежите. Събрали десетилетия в няколко минути, „Сън“, „Околосветско пътешествие“, „Стъпки в пясъка“ и „Ти си някъде там“ вълнуват с ритмичната пулсация на суинг и боса нова, но и предизвикват с актуалност и модерност. Текстовете са съчинени от Велека Цанкова, която е автор и на музикалните теми на три от песните.

„Голямо предизвикателство е да напишеш български текст. Харесва ми, доволна съм! Разбира се, може и още, така че продължаваме. Любовта е обединяващ фактор за много артисти, но ме вдъхновява и приятелството изключително много, както и времената, в които живеем. Нещата, които можем да направим, за да подпомогнем поне малко земята“. Надеждата за бъдеща творческа инвенция прозира в думите на Велека Цанкова. Ето какво още тя разказа в студиото на програма „Христо Ботев“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00