Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бодуров трио" представя албума си "Сенкя падна" на турне в България

Снимка: Bodurov Trio

Пианистът и композитор Димитър Бодуров отново ще се срещне с българската си публика. В няколко концерта неговото трио ще представи музиката от актуалния албум на формацията "Сенкя падна". 

Обиколката на "Бодуров трио" ще започне в Плевен (25.10), ще премине през Пловдив (26.10), ще продължи към Велико Търново (27.10) и Варна (28.10), и ще завърши в София (29.10). 

Верни партньори и съмишленици на Димитър Бодуров са Йенс Дюппе и Борислав Петров – барабани и Михаил Иванов – бас. На последните два концерта към членовете на формацията ще се присъедини и новозеландският им колега Хейдън Чишолм – малко познат в България, но изградил трайно присъствие на европейската сцена  саксофонист.

Експериментатор и откривател, надарен с талант и обаятелна артистична харизма Димитър Бодуров е търсещ и ерудиран  музикант, който пленява с емоционалност и с богатство от музикално-изразни средства, в които ярко звънти българският фолклор и се откроява връзката с корените и традицията.

"Моят личен подход при работата ми с фолклора е роден от любов – баща ми беше народен музикант, но аз съм израснал с джаза и класическата музика. Когато отидох да уча в Нидерландия, носталгията по България и изобщо любовта ми към тази музика (фолклора) ме накараха да я интегрирам в моето лично творчество и да я превърна в нещо друго. Такава беше моята мотивация да започна и в последствие да дам ново звучене на фолклора, защото той не замира. Той се променя. 

Аз имам колекция с много записи от фолклорните фестивали – от Копривщица, от Българево. Колекцията ми включва записи от 60-те години до 2000 година. Това, което ми направи впечатление в тези записи, е, че начинът на пеене и песните се променят, макар че си остават фолклорни. Това ми даде свобода да интерпретирам фолклора по собствен начин, като аз не го аранжирам – това, което повечето хора правят. Аз искам деструктивно да разградя елементите и отново да ги съчетая в някаква нова форма, в някакъв нов стил, който е по-близък до съвременното джаз звучене и тенденции" – думи на Димитър Бодуров.

През 2022 година се появи шестият албум "Сенкя падна" на "Бодуров трио" – формация, която гради своя авторитет и привлича почитатели вече повече от две десетилетия.

"Историята на моето трио е, че ние започнахме да работим заедно преди 20 години. Всички знаем какво значи да правиш нещо, каквото и да е то в продължение на двайсет години. То е като някакъв вид брак. Една връзка, през която ние преминаваме. Преминаваме и през личните си премеждия и желания – казва Димитър Бодуров. –  Дебютният ни албум нямаше нищо общо с фолклора. Той беше по-близо до естетиката на немския лейбъл ЕСМ. По това време аз много се интересувах и продължавам да се вълнувам от тази естетика, но след това започнахме да работим с фолклор. И така от албум на албум интерпретацията на фолклора вървеше от по-конкретна към все по-абстрактна. Пример е пиесата, която чухме – "Сенкя падна". Там фолклорът присъства много директно, но същевременно и много абстрактно."

С концерта на "Бодуров трио" на 26 октомври в Първо студио на Радио Пловдив ще се даде начало на деветото издание на Plovdiv Jazz Fest,  а изявата на формацията във Варна ще е част от Varna Jazz Days 2023 Autumn.

Подробности за събитията, както и целия интересен и увлекателен разказ на Димитър Бодуров, можете да чуете в  звуковия файл.

Снимка – Bodurov Trio и Plovdiv Jazz Fest


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00