Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Легендарният саксофонист Акира Саката пристига с квинтета си Entasis за специален концерт в Зала "Сингълс" на НДК по покана на "Аларма Пънк Джаз"

Снимка: личен архив / „Аларма Пънк Джаз“

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis.

Акира Саката е роден на 21 февруари 1945 г. в Хирошима (само половин година преди бомбардировките), а преди саксофона в живота му хронологично са кларинетът и морската биология. На кларинет свири и до днес (и то как!), а морската биология присъства като вдъхновение в музиката му през годините (виж албума "Silent Plankton" от 1991 г. например). През 1969 г. заминава за Токио, а първата голяма група, с която излиза на световната сцена, е триото на пианиста Йосуке Ямашита, от което е част между 1972 и 1979 г. След участие на сцената заедно с Last Exit на Бил Ласуел и Петер Брьоцман през 1986г. (има го документирано в концертния албум "The Noise of Trouble: Live in Tokyo" със специални гости Акира Саката и… Хърби Хенкок), Ласуел става продуцент и басист на следващите му няколко албума. Освен с фрий джаза, в творческия път на Акира Саката 80-те и 90-те години на ХХ век могат да се свържат и с ембиънт и прогресив направленията на съвременната джаз сцена.

Сред най-интересните му колаборации през годините можем да изброим триото му Arashi с норвежкия барабанист Паал Нилсен-Лов (свирил и на "Аларма Пънк Джаз" с The Thing през 2012 г.) и шведския басист Йохан Бертлинг(познат ни от Fire! и Fire! Orchestra), албумите му с Merzbow, с DJ Krush, с Джим О'Рурк, с Chikamorachi на Дарин Грей и Крис Корсано, с Масахико Сато, участията на Хамид Дрейк, Фред Лмберг-Холм и Нейт МакБрайд в негови записи, по-обширните формации (често инициирани от Ласуел) заедно с Брьоцман, Антон Фиер, Тошинори Кондо и Тацуя Йошида (също представян от "Аларма" на живо в три български града – през зимата на 2017 г.).

С живеещия в Брюксел италиански пианист Джовани ди Доменико има няколко албума в няколко различни конфигурации (от дуо до квартет) през последното десетилетие, а в годината преди пандемията се появява и първата версия на квартета Entasis – с Йотис Дамианидис (електрическа китара) и Христос Йерменоглу (барабани). Същата година излиза и албумът им Horyu-ji.

През 2022 г. Entasis вече са квинтет и правят голямо европейско турне с последващ троен албум – Live in Europe с концертни записи от Солун, Бюксел и Падуа. В групата заедно със Саката-сан вече освен Йотис и Джовани са контрабасистът Петрос Дамианидис, брат на Йотис, и новосадският барабанист Александър Шкорич (заместил починалия по време на пандемията Йорменоглу) – и двамата вече са познати на българската публика от краткото турне на квартета им с американския саксофонист Джон Дайкман тази пролет.

Концертът в неделната вечер на 28 юли е веднага след знаковия фестивал за авангарден джаз в Никелсдорф (Австрия) и е специален, защото е част от съвсем кратко европейско турне (от 4 концерта) и последен за формацията в Европа преди планираните за догодина концертни чествания на 80-ата годишнина на маестрото.

Фрий джаз саксофонисти от такава величина през последния четвърт век в България са идвали само двама – Матс Густафсон и Джон Дайкман – все по покана на "Аларма Пънк Джаз", а от поколението на Акира Саката... той е първият толкова изтъкнат гост от много, много години насам. Освен музикант, Акира Саката е писател и филмов актьор.

На концерта в неделя ще бъде обявено и името на следващия голям японски авангарден джаз музикант (от същото златно поколение), който ще гостува на "Аларма Пънк Джаз" през есента. Слушайте интервюто ни с Акира Саката тази вечер (четвъртък, 25 юли) от 21.30 ч. в "Аларма" по програма "Христо Ботев", а утре (петък, 26 юли, пак със същия начален час) ще има и специална "подгряваща вечер" с тематична музика в "Ателието" на ул. "Цар Самуил" 50 в диджейската серия на "Аларма" "Тигрополагане". И на двете места двама от вас могат да спечелят пропуски за концерта в неделя.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00