Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Азис: Посетителският център на Перперикон ще е готов до края на годината

2
Проф. Николай Овчаров представи най-новите разкрития на Перперикон на вицепрезидента Илияна Йотова и на кмета Хасан Азис
Снимка: Галина Стефанова

До край на годината изграждането на Посетителския център на Перперикон трябва да бъде завършено. Това съобщи кметът на Кърджали Хасан Азис от самия скален град на траките, където посрещна вицепрезидента Илияна Йотова. Тя посети археологическия комплекс и културно-исторически паметници в Кърджали по покана на Регионалния исторически музей и екипа на проф. Николай Овчаров.

От 2015 г. за Перперикон са реализирани четири проекта, свързани със социализацията, укрепването и разкритията, извършени на свещеното място през годините, каза градоначалникът.

Първият проект е от предприсъединителния период, осъществен е по програма ФАР и е свързан с популяризирането на Перперикон като археологически обект.

„Вторият и третият проект бяха свързани с инструмента по Норвежката програма, и по Оперативна програма „Регионално развитие“, поясни Хасан Азис. „Към настоящия момент сме одобрени по един от най-мащабните проекти за изграждането на Посетителския център, като стойността му е близо 9 млн. лв.“, допълни той.

До края на тази година Центърът трябва да бъде приключен, като там ще има конферентни зали, където ще са изложени находки от Перперикон, включително ще има и холографски изображения.

Чрез специален макет, изработен под ръководството на проф. Николай Овчаров, финансиран от Община Кърджали, посетителите ще могат да видят пълния мащаб на Перперикон, поясни градоначалникът.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40