Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Герджиков за промените в Конституцията: Майстори сме да прибързваме с всичко

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС

"Разбира се, че стана добре, защото ние сме големи майстори да прибързваме с всичко и това го правим вече от десетки години и затова имаме изключително нестабилно законодателство, което е огромна язва за България." Така проф. Огнян Герджиков, юрист и бивш председател на Народното събрание, коментира отложените във времето промени в Конституцията, които бяха дебатирани от народните представители в петък.

Според проф. Герджиков в момента има най-малко нужда от промяна на Конституцията, "това е последният проблем на България" и "пара в свирката". Всичко останало е по-важно, категоричен е той: "Значи ние трябва да има една хубава действаща икономика. За да може на основата на тази икономика да има хора с добри доходи. Ние, за съжаление, сме опашката на Европейския съюз и продължаваме да бъдем на опашката по жизнен стандарт. Не, че трябва всичко да се критикува. Има неща, които трябва да се похвалим, нали? Например този жест, който направи нашето правителство, да изпрати самолет да прибере българските граждани от Израел. Стават и хубави неща."  

Сред предлаганите промени в Конституцията "корекцията в съдебната система - това е единственото, което има някакъв резон. Всичко останало е пара в свирката", каза още проф. Огнян Герджиков.

Що се отнася до предложението за промяна на националния празник, проф. Герджиков е убеден, че не трябва да се пипа 3 март. "Държавността ни се възстановява на 3 Март, а 24 май е народен празник. Всички го обичаме, обаче, както и всички го обичаме, така вече си забравяме нашата азбука и като тръгнете по улиците на големите градове, по магазини и по МОЛ-ове, там вече повече се пише на английски. Ето това е големият парадокс. Искаме да направим национален празник, свързан с кирилицата, а ние вече я слагаме в задния двор. Това е огромно безобразие", каза проф. Герджиков. Той припомни, че 24 май се празнува и в Русия и в други страни и не е много удачно такъв национален празник да се чества и от други държави.

Не трябва да се бърза и с промените в съдебната система, още повече, че има около 50 отрицателни становища за предлаганите конституционни изменения, смята юристът. "Това беше един шамар... Аз не съм толкова навътре в материята, аз не съм конституционалист. Но така или иначе погледът, който имам, ме кара да мисля, че това е прибързано и не трябва така да се законодателства. Слага се на масата, обсъжда се, правят се кръгли маси. След половин година, след една година пак се  обсъжда. Така се правят по белия свят законите", каза проф. Герджиков.

Той смята, че много от нещата са неразумни и трябва да отпаднат. "Наистина не го разбирам, като някаква самоцел непрекъснато нещо да променяме. Трябва да останем една стабилна страна, държава предсказуема, предвидима, а ние с тези непрекъснати промени плашим  хората. Хората вече не искат да дали да инвестират в  България, защото непрекъснато се променят условията", е мнението на проф. Огнян Герджиков.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Димитров

Георги от "Паисий" участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали , смята д-р Сезгин Бекир. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират н ови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление, центровете за лечение на зависимости са далеч от..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57