Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Какво съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали


Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка, съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали.
В същото време дъждовете имат и добра страна, защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да напръскат насажденията с медни препарати за предотвратяване на болести и вредители.
Климатичните условия не са подходящи за добра черешова реколта, казва още Новодрянова. По тези теми и дали вече земеделските стопани станаха по-грамотни в справянето с последствията от метеорологичните капризи, нека да чуем в разговора на Радка Петкова: "След всяка градушка настъпват сериозни бактериални заболявания, защото отворите, рани, които предизвикват градушките. От там растенията са атакувани от бактерии. И е необходимо, до 24 часа, ако е възможно културите да бъдат напръскани с медни препарати, за да се предотврати това разпространение на бактериите. Но естествено там, където растенията са напълно унищожени, трябва да се извърши пресаждане, а в момента климатичните условия са благоприятни за развитие на гъбни и бактериални болести. Но в същото време трябва да се извърши запасяване с влага, да се компенсира този влагов дефицит, който е в почвата, така че има и добра страна това, че вали по-често. Температурите са ниски и при тези ниски температури няма условия за развитието на мани, на обикновените мани. Развива се гниене, и по скоро брашнести мани, струпясване по ябълката. Освен това при овощните култури летят всички плодови червеи - ябълков плодов червей, сливов плодов, червей и там също е необходимо да се използват инсектициди, за да се предотвратят повредите от тези вредители. Това, което мога да препоръчам е пръскане с инсектициди за плодовите червеи, за черешовата муха с инсектицид с къс карантинен срок, защото много скоро тя ще се бере. И е добре инсектицидите да бъдат комбинирани с продукти за растителна защита против гниене по овощните култури. При зеленчуковите култури бактериозите са номер 1 в момента. Колорадски бръмбар по картофите, така че там до поява на първите петна от мани, е добре да се комбинират меден препарат с инсектициди за борба с колорадски бръмбар, за борба с въшки.
- При вас сигнали достигат ли, какви са пораженията от градушките на култури?
"При нас няма никакъв сигнал, за да направим обследване и да видим за какво става въпрос. 
- Застрашени ли са тютюневите насаждения? Те нуждаят ли се от толкова влага? 
"....в момента, не знам дали навсякъде е разсаден тютюна, защото е много кално, обикновено в началото на май е разсаден, но не знам дали земеделците могат да влязат в нивите. Но дори и да не се разсадили, а тези, които са разсадили задължително след градушките и валежите трябва да пръскат с медни препарати за предотвратяване на див огън и на обикновената манаКакто и с инсектициди за тютюнев трипс и въшки по тютюна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитрина Табакчиева-Будахер: Чуваш бомбите как минават покрай теб и не знаеш къде ще паднат

Димитрина Табакчиева-Будахер е родом от Кърджали. Тя, заедно със семейството си са едни от хората, които се евакуираха с правителствения самолет от Ливан, заради ескалиралото напражение в близкоизточните страни. Димитрина Табакчиева-Будахер разказва за живота между бомбите и смъртта, за страха, че излизайки  сутрин на работа вместо “довиждане” казваш..

публикувано на 04.10.24 в 14:35
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22