Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасковските избиратели не проявяват интерес към демомашините за гласуване

Започват обученията на членовете на СИК в Хасковски МИР

По-малко замени на членове на комисии отчитат от РИК в този вот

Добромир Якимов

Слаб интерес от страна на избирателите към демоустройствата за гласуване сочат наблюденията на председателя на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. От миналата седмица осем машини с инсталирана демоверсия на бюлетините за двата вида избори, които предстои да бъдат произведени на 9 юни, обикалят по график единадесетте общини на област Хасково. Няма наплив от желаещи обаче да пробват този сложен вот, който предстои, в който ще можем да посочваме както обща листа, така и преференции за определени кандидати от две бюлетини – за представители в Европейския парламент и за народни представители за 50-то Народно събрание на България. „Интересът е обаче слаб. На ден минават около десетина избиратели, предимно възрасти граждани“, каза Якимов.
По график започва и обучението на членовете на секционни избирателни комисии, съобщи председателят на РИК. Първото е в петък, 1 юни, в община Хасково. Ще е двуразово – сутрин и след обяд. Отделно „Сиела Норма“ ще извършат онлайн обучения от 31 май до 6 юни, линковете за които са публикувани на страницата на РИК. „Всички, които желаят (да се включат в тези обучения, б.р.) трябва да имат Microsoft Teams, за да могат да участват при самото обучение“, поясни Якимов.
За този вот от РИК отчитат тенденция на намаляване на замените, които политическите формации правят на членове на СИК. Все пак председателят апелира тези промени да се извършват в изключителни случаи и в изборния ден да работят хората, които сега ще бъдат обучени.
Избирателите, които няма да имат право да гласуват за Европейски парламент, защото не отговарят на условието за уседналост, ще могат да упражнят правото си на вот само с хартиена бюлетина, но не и с машина, припомни Якимов.
В община Хасково предстои и трети избор две седмици след вота 2 в 1. Хасковлии ще трябва отново да избират общински съветници. Подготовката за частичните местни избори тече паралелно. По хронограмата предстои назначаването на секционни избирателни комисии, каза Добромир Якимов, който е председател и на Общинската избирателна комисия. На консултациите при кмета политическите сили отново не са постигнали съгласие за състава и ръководството, което означава, че СИК-овете ще бъдат назначавани от ОИК. Изтеглен е и жребият за номера на местната коалиция, която се явява на частичния местен вот. Впоследствие ще бъде утвърден образеца на бюлетината и ще бъдат назначени подвижните секционни избирателни комисии, уточни Добромир Якимов.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Димитров

Георги от "Паисий" участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали , смята д-р Сезгин Бекир. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират н ови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление, центровете за лечение на зависимости са далеч от..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57