Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Илхан Кючюк
Снимка: Пресофис Илхан Кючюк

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Никола Минчев от "Обнови Европа" бе избран за втори заместник-председател на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Евродепутатите от ЕНП Емил Радев и "Обнови Европа" Христо Петров бяха избрани за четвърти заместници съответно в комисиите по правни въпроси и по култура и образование.

Обещанието за санитарен контрол около евроскептичните групи бе спазено твърдо там, където имаше техни кандидати. Това ядоса евродепутата от "Патриоти за Европа" и бивш директор на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери. След като кандидатката на неговата партия Марике Ейлерс бе отхвърлена при вота за първи заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, той заяви:

"От името на групата "Патриоти за Европа" държа да изразя дълбокото ни съжаление, че от първото заседание на тази комисия правилата за прилагането на системата Д'Ондт не се спазват. Дълбоко съжаляваме, че духът на демокрацията не присъства в тази зала, след като вероятно част от колегите, които заседават тук, ще дават уроци по право и демокрация".

"Разбирам разочарованието ви, но състезанието беше открито и правилата спазени", му отговори лаконично новоизбраният председател на комисията Хавиер Сарсалехос от ЕНП.


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40