Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кулов: ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ имат шанс за мандат от Кърджали

След като приключи регистрацията на кандидат - депутатските листи, всички карти са на масата. Играчите са ясни. Има ли изненади? Каква предизборна кампания ни очаква, темата коментира журналистът Георги Кулов.

- Изненада има и тя не е в очакваните две ДПС-та, с техните регистрации. Голямата изненада за мен на тези номинации е, че в състезанието на тези избори, на тепиха в Кърджали се включва Сабахатин Гьокче, водач на листата на “Продължаваме промяната - Демократична България” (бел. ред. общественмик, Президент на Ротари клуб-Кърджали за мандат 2016-2017 г.). Това което показват нашите данни, че той има големи шансове да бъде избран в парламента и всъщност, това е в съответствие с политиката на коалицията да лансира хора от различни етноси и вероизповедания в кърджалийско. Всъщност “Продължаваме промяната” правят добра заявка, че ще се опитат максимално да се възползва от противоборство между Пеевски и Доган за Кърджали, за да вземат депутатско място от тук.

- Ще има ли объркване у избирателите при гласуването с двете фракции на ДПС?

- Аз съм сигурен, че за избирателите ще бъде трудно да се ориентират по отношение на двете коалиции от крилата на ДПС, но това, което е много важно да се знае, че в момента има голям отлив на избиратели от ДПС. Около 1/3 от хората, които досега са гласували за ДПС, вероятно ще избират други партии. И друго, разочарованието е много голямо от медийните престрелки, от черния пиар, който се отразява в кърджалийско на избирателите. Те са огорчение от това, което става в Движението и аз казах, че ще се опитат други играчи, като ПП-ДБ и ГЕРБ да се възползват от това и да вземат максимален брой гласове и да вкарат народни представители.

- В заявката си с която влизат в предизборната кампания ГЕРБ - СДС е да си върнат мандата от Кърджали, ще им бъде ли лесно?

- Аз мисля че ГЕРБ имат голям шанс за мандат. Не случайно коалиционния партньор Румен Христов заяви, че коалицията влиза здраво в смесените райони. Ще се бори за депутатски места в тях. В Кърджали на последния вот на 9 юни ГЕРБ-СДС взеха 7.43% от гласовете, а проблема е, че тези гласове няма да са достатъчни в нашия 9-ти кърджалийски избирателен район за мандат. Ако не се вдигне избирателната активност, ако не привлекат повече избиратели, няма да успеят, защото за един мандат тук в кърджалийско е необходимо някъде около 12 хиляди гласа.

- Защо според Вас господин Пеевски се отказа от сблъсък с господин Доган в Кърджали и отиде водач на листата в Хасково?

- Ами тези, които следят отблизо дебатите между двете крила на ДПС, виждат как Делян Пеевски съвсем целенасочено не отправя реплики и критики, нито позитиви към почетния председател Ахмед Доган. Той избягва по всякакъв начин да го укорява за ДПС, да търси политически дивиденти. Мисля, че това е една последователна политика и тази политика доведе до това, че господин Пеевски да не се кандидатира тук за водач, тъй като пак казвам, трябваше да влезе в словесен двубой с човека, който всъщност го лансира, който го създаде като политик. А един такъв двубой щеше да бъде негативен и за двете страни. Аз мисля, че в момента те искат да канализират възникналото между тях противоборство в новите парламентарно представени формаци и в Парламента да стане този сблъсък на идеи, на позиции и т.н. Така, че и двете формации са заинтересовани черния пиар да отстъпи на заден план в тази кампания. Неслучайно и двете фракции декларират, че ще водят позитивна кампания в Кърджали.

- Казахте, че имат намерение да водят позитивна кампания. Очаквате ли деня на вота да протече нормално, без никакви ексцесии от тяхна страна?

- За съжаление при протестите пред Боянските сараи имаше много напрежение и то се създаде от предимно млади и радикално настроени хора. Аз си мисля, че ако и двете формации избягват уличния натиск и наистина искат да докажат себе си като парламентарни сили, мисля си, че ще имаме една спокойна кампания.  

- Каква е вашата прогноза? Как ще се разпределят мандатите в Кърджали след 27 октомври?

- На последния вот ДПС под ръководството на Делян Пеевски взе 78.1% от гласовете, което е незапомнен успех. Само за няколко месеца рейтинга на ДСП под ръководството на Пеевски стигна небивали размери, сега виждаме, че те ще се борят за тези 55 000 гласа, но трябва да се има предвид, че от тези 55 000 гласа - 15 000 са разочаровани. Така, че ще се отвори ниша за опонентите на ДПС. В момента най-активни са ПП-ДБ, даже те предприемат една обиколка в Република Турция за изселническите гласове. В същото време знаем, че в момента в Република Турция са представители на двете ДПС-та. Можем да кажем с чувство за хумор, че в момента лозунга в Кърджали е - “Да живеят всички ДПС-та по всичките земни кълбета”.



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Георги Димитров

Ученик от Паисий участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията си..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37