Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двестагодишни носии представиха на фестивала "Мистериите на Хухла"


Изложба с оригинални носии от Беломорска Тракия бе представена по време на фестивала "Мистериите на Хухла". Одеждите са били част от реквизита на суперпродукцията на БНТ, от 80-те години на миналия век, телевизионния сериал "Капитан Петко Войвода".

„Това са оригиналните автентични носии, които са част от реквизита на хитовия сериал век „Капитан Петко Войвода“. Когато започват снимките, от екипа решават да не шият специално за филма, а да организират кампания по набиране на автентични носии от родното място на  Капитан Петко войвода – Доганхисар и от регионите където е действал - Гюмюрджинско, Деде агач.“, разказа, където се съхраняват носиите.

След края на снимките Кино център „Бояна“ решава да дари реквизита на Тракийското дружество в село Светлен, по повод 120 години от заселването на селото с българи, които са изцяло преселници от Беломорието, близо до село Софлу. След което пък те са подарени на музея в Попово.

В него се съхранява е оригиналната камера, с която е сниман сериала от оператора Димо Коларов, който е родом от град Попово.

Музейната сбирка с автентичните носии е обиколила много от градовете в България. Тя е представена и в родната къща на Капитан Петко войвода в Доганхисар, добави уредникът на историческия музей в Попово.


По публикацията работи: Галина Кючукова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Георги Димитров

Ученик от Паисий участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията си..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37