Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в топ 10 по детско затлъстяване

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

Снимка: Виктория Топалска

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване, което поставя страната ни сред десетте водещи държави по повишено ниво на наднормено тегло и затлъстяване. Основните причини за това са неправилните хранителни навици и обездвижването.

Какво е значението на физическото натоварване за децата и достатъчни ли са часовете по физическо възпитание в училище? На тези въпроси отговаря в ефира на “Нашият ден” Марияна Дойкова, учител по физическо възпитание и спорт в 125 СУ "Боян Пенев" в София.

"Спортът в училище е от много голямо значение", споделя тя. "Той допринася за правилното развитие на опорно-двигателния апарат при децата. Много от тях имат проблеми с гръбнака, а спортът помага това да не се случва." Според Дойкова, часовете по физическо възпитание в училище не са достатъчни: "40 минути не стигат. Ако часовете можеха да бъдат около час или поне два пъти седмично по два часа, децата биха имали повече възможност да спортуват активно. Ще имаме време за тяхната подготовка, загрявка и добри подготвителни упражнения."

Тя също така подчертава значението на връзката между психическото и физическото състояние на учениците: "Не може човек, който не се чувства добре физически, да е здрав психически.“ Дойкова смята, че извънучилищните спортни активности също са от изключителна важност, особено в контекста на остарелите бази и липсата на необходимите уреди и пособия в много училища: „Здрав дух в здраво тяло – за да бъдем добри в математиката, трябва да спортуваме."

Тя добавя още, че нивото на двигателната култура сред децата е ниско и че програмата за физическо възпитание трябва да бъде преразгледана, за да се подобрят условията. "Призовавам родителите и обществото да разберат, че спортът е съществена част от развитието на децата. Не можем да подценяваме неговото значение." 

Разговорът на Таня Любенова с Марияна Дойкова може да чуете ТУК.


По публикацията работи: Илияна Типова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Георги Димитров

Ученик от Паисий участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията си..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37