Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

10
Снимка: БТА-архив

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и чужбина. Маскарадното дефиле има състезателен характер, напомнят от Община Павел баня.


И тази година ще бъдат раздадени награди за най-атрактивен и жизнерадостен състав, за автентични маски, костюми и персонажи, за цялостно представяне и други призове. В деня на фестивала дефилето започва с представяне на всяка група, като участващите състави ще бъдат оценявани от специално жури.


Фестивалът се организира от 60-те години на миналия век и се радва на все по-голям интерес, защотопредставя в цялата й пъстрота кукерската и маскарадната традиция в различни части на България. Само в региона на Павел Баня кукерите се наричат "старци“. Названието идва от древни езически времена. Затова фестивалът се казва "Старци в Турия“. Това е последният кукерски фестивал във фолклорния ни календар за годината, тъй като кукерските игри традиционно се изпълняват около празника Сирни Заговезни в края на зимата преди настъпването на пролетта, съобщава БТА.

Вижте още:

Снимки: БТА-архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35
Снимка: сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Античен фестивал в София пресъздава епохата на император Констанций II

Гостите и жителите на столицата могат да се потопят в периода на късната античност и управлението на император Констанций II – един от синовете на Константин Велики. Възстановката се организира на 21 и 22 септември от сдружение за антични..

публикувано на 21.09.24 в 06:15