Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Снимка: БТА

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала, където през юли беше открито почти цялостно запазено скулптурно изображение на римски властник, представен като бог Хермес. Това съобщиха археолозите на своя специализиран сайт Archaeologia Bulgarica, съобщава БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС
Статуята на Хермес, която археолозите откриха в Хераклея Синтика през лятото, вече се намира в музея на град Петрич и може да бъде разгледана. Тя ще бъде консервирана пред погледа на посетителите, обещаха от музея. Предполага, се че статуите са били погребани и скрити в канала след официалното приемане на християнството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ясен Томов

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как..

публикувано на 03.10.24 в 16:14

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41