Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Ясен Томов
Снимка: mfa.bg

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как сънародниците ни да се приберат.
Във вторник 169 българи с два полета напуснаха Ливан.
Има постоянен процес и между 25 и 30 души искат да напуснат Ливан. Алтернативните варианти са полети на други партньорски и съюзнически държави, които организират за свои съграждани. Търсят се и варианти за евакуация по море”, заяви посланикът в интервю за БНР. Той добави, че в момента се работи по отпътуването на 10-12 българи с канадски полет.
За българите в Ливан са създадени чат групи, в които тече постоянен поток от информация. Освен това служителите в посолството работят денонощно.
Ясен Томов каза още, че обстановката остава напрегната и пълна с неизвестни – продължават обстрелите в квартали на Бейрут предимно по южното предградие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00