Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев:

Липсата на пълноценно членство в Шенген носи загуби в милиарди за България и Румъния

Снимка: president.bg

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, но и за икономическото развитие на региона, заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и румънския бизнес, организирана от Българо-румънската търговска камара.

Държавният глава отбеляза пълноценното развитие на отношенията в политически, икономически и културен план между двете страни, както и в сферата на сигурността. Той припомни и официалното посещение на румънския държавен глава Клаус Йоханис у нас през м.г., по време на което беше подписана Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния.

Румен Радев каза още, че Румъния е вторият по големина търговско-икономически партньор на България със стокообмен, надхвърлящ годишно 8 млрд. евро, но че предизвикателство за надграждане на икономическите връзки е все още липсващото членство в Шенген от гледна точка на сухопътните ни граници. “Това всеки ден носи икономически, транспортни и търговски загуби, носи пропуснати възможности, които се изразяват в милиарди и е спирачка за инвестициите”, добави президентът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите отхвърлиха облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а..

публикувано на 19.09.24 в 15:59

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има..

публикувано на 17.09.24 в 15:47

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20