Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три дами в екипа на Христов

4
Снимка: Радио Шумен

Трима нови заместник-кметове на община Шумен встъпиха в длъжност от днес. Те бяха представени официално пред журналисти.

Инж. Лиляна Димитрова Янкова-Гайдаржиева е зам.-кмет по строителство и благоустройство. Тя е родена през 1965 г. в Пловдив. Завършила е Висш институт по архитектура и строителство - София, а след това - Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Счетоводство и контрол“. Професионалният си път започва като технолог във фирма „Пътища" АД - Шумен. Членува в Камарата на инженерите в България и в Камарата на независимите оценители.

„Донякъде съм запозната с проблемите на община Шумен със строителството. Имам предвид проблемите с водата, проблемите с движението по пътищата, улиците, междублоковите пространства, уличното осветление в населените места. Това са неща, които искаме да отидат на много по-добро ниво и ще работя в тази насока за решаване на тези проблеми“, обясни инж. Лиляна Янкова-Гайдаржиева, зам.-кмет по строителство и благоустройство. Тя обеща, че ще работи, за да върне младите хора в Шумен. 

Виктория Ковчазова (вляво) и Лиляна Гайдарджиева

Доц. Виктория Димитрова Ковчазова е новият заместник-кмет по образование и култура. Родена е през 1972 г. в Шумен. Започва работа като детски учител през 1994 г. В периода 2007 – 2016 година работи като експерт в отдел „Образование, наука и култура“ в община Шумен. От 2018 г. е преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Ковчазова е завършила  „Предучилищна педагогика” в Шуменския университет, магистър; втора учителска специалност към НСА, София, както и  магистратура „Връзки с обществеността и PR на публичната администрация“ в ШУ. Доктор е по педагогика, научна специалност. Автор е на книгите за деца „Облачета“ (2014 г.), „Обич“, (2019 г.), „Що е то? Сто“ (2020 г.).

„Не мога още от днес да ви обещая какво ще направя“, каза доц. Виктория Ковчазова, новият заместник-кмет по образование, култура младежки дейности и спорт. „Първо ще трябва да се запозная с екипа, ресорите, структурите – образователни, културни и младежки. Надявам се на добър екип и добра подкрепа от всички колеги“, каза Ковчазова. Тя добави, че ѝ е нужно време, преди да говори с конкретика за развитието на ресора ѝ.

Даниела Кирилова Русева е заместник-кмет по европейски политики, екология и туризъм. Родена е в Шумен и завършила средното си образование във Втора гимназия „Никола Йонков Вапцаров“. Завършила право в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирала защита на човешките права във факултета по право на Бирмингамския университет в Англия и института „Рене Касен“ във Франция, както и мениджмънт в Япония. Работила като съдия в Шуменския окръжен съд и в Шуменския районен съд. От април 1993 година до настоящия момент  е адвокат в Шуменската адвокатска колегия. Представител на България в Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург за периода  от 2007 до 2011 година. Общински съветник от 2003 година до 2024 година. Два мандата епредседател на Общинския съвет в Шумен.

Даниела Русева

Проекти за иновативна градска среда, туризъм и по-чист въздух ще са първите предизвикателства за новия зам.-кмет по европейски проекти, екология и туризъм Даниела Русева. Тя обеща да представя пред гражданите проекти с европейско финансиране, които са достъпни за тях. В момента има проекти, по които могат да кандидатстват семейни фирми, архитекти, дизайнери и телевизионни студия. „Срокът е до 16 септември“, уточни Русева.  В сферата на екологията най-голямо предизвикателство ще е въвеждането на новата система за изчисляване на такса за битови отпадъци. Тя трябва да бъде приложена в началото на следващата година. Принципът ще е да се плаща според количествата изхвърлен боклук от всяко домакинство. Туризмът може да помогне на икономиката на общината, сигурна е Русева. За целта шуменската администрация трябва да създаде продукти, но и да ги рекламира добре.

За вакантните места не са търсени външни хора, а експерти, които познават общинските структури, обясни кметът проф. Христо Христов. Идеята е новите зам.-кметове да са полезни по най-бързия начин, а да не се губи време за техното обучение и адаптация. 

След представянето на трите нови дами, които поемат ключови позиции в администрацията, стана ясно че сред шестимата зам.-кметове на проф. Христов, само един е мъж (Николай Колев с ресор икономическо развитие, Десислава Петрова отговаря за бюджета и финансите, а Светослава Хайнова  за социалните политики и здравеопазването).
„Това не знам дали е притеснително, но вече започвам да се замислям“, каза кметът на Шумен. 
По публикацията работи: Екип на Радио Шумен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Капачки за бъдеще" в Шумен

Община Шумен благодари на гражданите, институциите и фирмите, които работят съвместно в кампанията „Капачки за бъдеще“. Тази събота, 5 октомври, предстои следващото събиране на капачки в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. През последната седмица общината предаде събраните до този момент от служителите ѝ над 1,7 тона..

публикувано на 04.10.24 в 16:12
Снимката е илюстративна

Разширяват синята зона в Шумен

Обмисля се разширяването на зоната за временно платено паркиране в Шумен. Това каза в ефира на Радио Шумен Николай Колев – директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. „Зоните за паркиране са все по-натоварени, особено районите около площад "Кристал" и общината и са нужни повече паркоместа", каза той. "За да се стигне до..

публикувано на 04.10.24 в 15:22

Приз за проф. Ана Димова

Проф. Ана Димова получи годишната награда на Съюза на преводачите в България. Тя й е присъдена за цялостната й дейност и за изключителния й принос като германист.  Проф. Димова е основател и дългогодишен ръководител на катедрата по немска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В момента основната част на катедрата..

публикувано на 04.10.24 в 14:40

Полицията предупреждава

Опазване на имуществото и предпазване от различни видове измами са били темите, обсъждани с жителите на новопазарското село Върбяне. Това е станало на среща с началника на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов.  По време на изнесения прием жителите на Върбяне споделиха, че нямат нерешени проблеми, свързани с работата на..

публикувано на 04.10.24 в 12:54

Иззеха колите на трима пияни

Полицията прибра леките автомобили на трима пияни водачи, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Първият случай е с 3 7-годишен неправоспособен водач. Проверката била извършена вчера на обяд в село Мадара. Водачът бил с лек автомобил Алфа „Ромео“ с шуменска регистрация. Не представил свидетелство за управление и бил във видимо нетрезво..

публикувано на 04.10.24 в 11:57

Газова бутилка се взриви

Газова бутилка се взриви вчера сутринта в село Вехтово. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожар в къщата на 80-годишен мъж е получен около 10:00 часа на 3 октомври. Към адреса е насочен екип на пожарната в Шумен. На място огнеборците установили, че пламъците тръгнали след изтичане на газ от туристическа бутилка. Мъжът я запалил и..

публикувано на 04.10.24 в 11:16

Моторист пострада тежко

20-годишен мъж от Шумен е с опасност за живота след пътнотранспортно произшествие, станало в чера следобед по пътя Шумен - Карнобат, близо до село Ивански. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 16:00 часа водач на мотоциклет "Сузуки" загубил контрол, ударил се в пътен знак и паднал вдясно от пътя. Пострадалият е откаран с екип на спешна..

публикувано на 04.10.24 в 10:59