Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

Световно признатият виртуоз-пианист Иван Янъков свири Бетовен с оркестъра на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е пианистът със световна кариера Иван Янъков. Гост-концертмайстор е изтъкнатият български цигулар и педагог Мичо Димитров. Маестро Кринчев избира да представи Бетовен и Дворжак с техните знакови произведения: Концерт за пиано и оркестър N 5 на Лудвиг ван Бетовен и Осма симфония на Антонин Дворжак.

В първата част на програмата ще прозвучи  Концерт-а за пиано и оркестър N 5 (Emperor/Император) на Лудвиг ван Бетовен със солист Иван Янъков. Прочутите инструментални концерти на ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН – петте клавирни, цигулковият и тройният (за пиано, цигулка и виолончело) повече от две столетия са неизменна част от репертоара на всички големи изпълнители, познати и обичани от най-широка аудитория. С намереното съвършено равновесие между бляскавата виртуозност на солиращия инструмент и богатството на симфонично разгърнатия оркестър, тези майсторски шедьоври са се превърнали в еталони на концертната форма за следващите поколения творци.

Концертът „Император“ е написан през 1809 г., годината на френската обсада и окупация на Виена, когато покровителят и ученик на Бетовен, ерцхерцог Рудолф, внезапно трябва да напусне града, за да защити безопасността си. Това е поводът за сонатата за пиано Les Adieux/Прощална на Бетовен, посветена на Рудолф, както и концертът. До 1809 г. Бетовен е твърде глух, за да свири на пиано и може би поради тази причина „Император“ е последният му концерт за пиано. Вероятно заради войната творбата трябва да изчака премиерата си до 1812 г. Пресата е във възторг, наричайки произведението „един от най-оригиналните, вдъхновяващи, най-силни, но и един от най-трудните от всички съществуващи концерти“. Точният произход на названието „Император“ е неизвестен, но продължава да се говори, че офицер от френската армия, присъстващ на премиерата, ентусиазирано го е нарекъл „император сред концертите“.

Във втората част на празничната симфонична вечер почитателите на класическата музика ще се срещнат със слънчевата Осма симфония на Антонин Дворжак. Осмата симфония (първоначално наречена Четвърта симфония) е написана от Дворжак през 1889 г. при избирането му за член на Бохемската академия за наука, литература и изкуства. Той я е написал по време на почивка в летния си курорт в Южна Бохемия, което обяснява веселия и оптимистичен характер на музиката и може ясно да се усети вдъхновението от заобикалящата го среда и бохемската народна музика, която знаем, че Дворжак е обичал.

Вслушайте се в мелодиите на птиците в първата част, гръмотевичната буря, прекъсваща спокойния летен ден във втора част, и фанфарите на тромпет, които откриват финала. Но помнете думите на диригента Рафаел Кубелик: „В Бохемия тромпетите никога не призовават към битка – те винаги призовават към танца!“

Дворжак казва, че иска Осмата да бъде „различна от другите симфонии, с индивидуални мисли, разработени по нов начин“. Изминават четири години, откакто за последен път е композирал симфония – може би животът далеч от суматохата на ежедневието го е стимулирало.

Той сам дирижира премиерата, а след това отново на следващата година в Кеймбридж - вечерта преди да бъде удостоен с почетна докторска степен.

Дворжак се отдалечава от обичайните си издатели Simrock поради разногласия. Фриц Симрок се интересува повече от по-кратки произведения, отколкото от симфонии, поради способността им да печелят пари, а също така иска да публикува заглавията на частите на немски. Това никога не би било подходящо за Дворжак като „горд бохем“. Вместо това той се спира на английския издател Novello, поради което произведението понякога се наричало „английска симфония“, но това не било подкрепено от Дворжак.

Пианист и диригент, ИВАН ЯНЪКОВ изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист на редица  оркестрии е имал изяви в множество големи зали, сред които Sydney Town Hall, Tokyo Metropolitan Theatre Concert Hall, Sapporo Concert Hall, Cadogan Hall и Saint Martin-in-the-Fields в Лондон, City Hall в Хонг Конг, Okinawa Convention Centre в Япония, Taipei National Concert Hall в Тайван, Shanghai Oriental Arts Centre в Китай. Като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню-Йорк.

Янъков има издадени компакт дискове, които се продават в най-големите онлайн магазини. Негови албуми и сингъли са достъпни в над 120 световни дигитални платформи, сред които iTunes, Spotify, Amazon, Deezer и YouTube.

Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи в Ню-Йорк, където получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music. Специализира и като пълен стипендиант в световно-известната Accademia Chigiana в Сиена, Италия. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. Сред учителите му в България са Трифон Силяновски и Майер Франк.

Прави диригентския си дебют с Чешкия Национален Симфоничен оркестър. В Лондон, той е основател и диригент на камерния оркестър London Chamber Players. Има диригентски изяви в Европа и Азия, включително Лондон, Мадрид, Москва, Шанхай и Хонг Конг.

  Негови изпълнения и концерти на живо са излъчвани по телевизия и радиона три континента, сред които три концерта на живо от Музея за Изящни Изкуства в Лос Анджелис.

В България, артистът е бил солист на над десет оркестъра, сред които Софийска Филхармония, Софийски Солисти и оркестъра на Classic FM. Има изяви на Европейския Музикален Фестивал, Новогодишен Музикален Фестивал, Салона на Изкуствата в НДК, дните „Недялка Симеонова”, многократно на „Аполония”, „Варненско Лято” и много други.

Заедно с НДК, пианистът е съосновател на проекта Четиримата Пианисти. В няколко концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши, взривяват публиката на препълнената зала №1. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall е разпродаден месеци предварително. Следват множество концерти. През 2022 г. пианистът Антони Дончев се присъединява към проекта, на мястото на Ангел Заберски.

Иван Янъков е често канен да води майсторски класове в множество консерватории и университети в Европа и Азия, сред които Консерваторията на Бирмингам, Национална Музикална Академия в София и многобройни университети в Азия. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които председател на жури на Първия клавирен конкурс за руска музика в Сан Ремо и на „Ернест Блох” в Лондон. Съосновател и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13