Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетните граждани на Стара Загора проф. Николай Михайлов и математикът Любомир Любенов:

Образованието е знание, а знанието те прави можещ

| обновено на 04.10.24 в 10:10

Професор д. ик. н. инж. Николай Михайлов, учен, мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик и Любомир Любенов, преподавател по математика, човекът, благодарение на когото всяка година математици от Стара Загора покоряват международни олимпиади и десетки състезания, са почетните граждани на Стара Загора тази година.  

Със специалното отличие те ще бъдат удостоени по време на тържествена сесия на общинския съвет в деня на празника на Града, утре. 

За мен това е голямо признание, но и голяма отговорност" - коментира за Радио Стара Загора професор доктор Николай Михайлов. 

Новината, че е избран да бъде почетен гражданин на Стара Загора го заварва в Пловдив на Световен конгрес за пътищата, където също получава награда. 

 Когато разбрах за номинацията, не вярвах че ще бъда одобрен - защото това е много високо отличие. На всичко отгоре в същия ден, в който научих, че ще бъда удостоен с това звание, от Световната Пътна Федерация също получих изненада - незнайно как те бяха разбрали, че през 2024 -та  се навършват 50 години от моята професионална и научна кариера, от времето, в което подписах първия си трудов договор", сподели професор Михайлов. И допълни, че е разказал пред участниците за Стара Загора - за ученическите си  години, за хората, които са го вдъхновили да поеме по Пътя, който е избрал.  

Професор Николай Михайлов

Професор Николай Михайлов завършва Строителния техникум "Лубор Байер" в Стара Загора. Казва, че тъкмо на своите учители дължи интересът и любопитството към дебрите на транспортната инфраструктура. И без колебание след завършването на техникума  кандидатства по тази специалност.  

За професор Михайлов образованието трябва да бъде издигнато в култ, защото е в основата на знанието. А знанието е базата на това да можеш да правиш нещата

"Казвам на моите студенти, че всъщност ние ги учим на азбуката на знанието.  Когато ние завършваме средно или висше образование някои хора си мислят че с дипломата вече са станали лекари, инженери, икономисти. Истината обаче е, че ние сме се научили как добре да четем и как да се усъвършенстваме. И когато можем да четем и да се усъвършенстваме допълнително и когато приложим това знание в полза на нас и на обществото, в което живеем, тогава се получава този резултат. Тоест, ако се върнем отзад напред резултатът го има, когато го има знанието. Затова съм върл привърженик на знанието, казва проф. Михайлов. 

А как удостоеният с отличието почетен гражданин на Стара Загора  професор доктор Николай Михайлов би довършил изречението "за мен Стара Загора е..." - чуйте интервюто, за да разберете. 

Математикът Любомир Любенов е подготвил светлите умове на Стара Загора, прославили града ни на най-високите математически форуми в света. Той признава, че е проследил онлайн заседанието на Общински съвет Стара Загора, на което с 89.9% от гласовете е избран за почетен гражданин на хилядолетния град.

За пътя си през годините той споделя: "Имах щастието да ме обучават невероятни учители в казанлъшката математическа гимназия. Кънчо Цветков по математика, Теодосий Теодосиев по физика, станах дори окръжен шампион по биология преди 50 години благодарение на преподавателката ми Христинка Пенева." 

Любомир Любенов си спомни, че е осъзнал колко силно влечение има към математиката, когато в извънкласна дейност е учил за Теоремата на Стюарт. Неслучайно повечето му публикации са именно в сферата на геометрията.

Почетният гражданин на Стара Загора посочи като най-важна задача училището да прави хората добри. "Човек може да не знаеш Питагоровата теорема или формулите на Виет, но да носи добрината в себе си. Рецептата хората да станат добри е да ги обучават добри хора. Трябва да започнем решаването на лесните задачи. Да направим българското училище училище."

"За мен Стара Загора е един приказен град", завърши разговора си в студиото на Радио Стара Загора с водещата Дарина Колева големият математик Любомир Любенов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средновековен събор откриват в крепостта „Туида" в Сливен

Осмият тридневен средновековен събор „Помни славата" започва днес в крепостта „Туида" в Сливен. Фестивалните дни ще бъдат наситени с много демонстрации на средновековни битки, конна езда, оръжие, бит и храни.  В първият фестивален ден основно..

публикувано на 04.10.24 в 11:46

Зам.-кметът Надежда Чакърова: Книгата „Кметовете на Млада Загора” е завладяващ пример и вдъхновение за младите в Стара Загора

„В Община Стара Загора се радваме, че в навечерието на празника на града ни се сбъдна една мечта - реализацията на книгата „Кметовете на Млада Загора“. Идеята, чрез осъществяването на подобни инициативи, е младите хора да натрупат ценния капитал, който..

публикувано на 04.10.24 в 09:40

Поредна вандалска проява в гробищата в Ямбол

Сигнал за поредна вандалска проява в ямболските гробища е подаден в полицията. От общината предвиждат поставянето на видеонаблюдение, за да бъде ограничено влизането в нощните часове на територията на гробищния парк. Само преди дни мраморна..

публикувано на 04.10.24 в 09:33
Мартин Кръстев, победител от миналогодишното издание на конкурса Веселин Ханчев, с премиера на първата му стихосбирка

92 млади поети събира под Липите националният конкурс "Веселин Ханчев"

92 млади дарования очакват преценката на журито кой сред тях е най-талантливият участник в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2024.   Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора ще отбележи 41-ото си поредно издание...

публикувано на 04.10.24 в 08:40
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Навършват се 121 години от рождението на Джон Атанасов, днес е кулминацията на честванията

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес  се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто..

публикувано на 04.10.24 в 07:21

Слънчево с летни температури на изток, облачно - на запад

Днес над източната половина от страната ще бъде предимно слънчево, а над западната облачността ще е предимно значителна, гласи прогнозата на НИМХ.  След обяд и през нощта на места в Западна България ще има валежи от дъжд.  Ще духа умерен, близо до..

публикувано на 04.10.24 в 06:46
Лемурите са един от най-застрашените животински видове

Четвърти октомври е Световен ден за защита на животните

Четвърти октомври е Световен ден за защита на животните. На тази дата човечеството поглежда към дивите обитатели на планетата.  От години редица природозащитни организации призовават за повишено внимание заради климатичните промени, повишаването на..

публикувано на 04.10.24 в 06:20

Старозагорска болница светва в зелено в подкрепа на донорството

Сградата на Болница „Тракия“ – Център в сърцето на Стара Загора ще засияе в зелено във вечерните часове на съботния 5 октомври. Болницата ще бъде осветена от 35 ярки прожектора в знак на подкрепа за донорството и трансплантацията на органи, които..

публикувано на 03.10.24 в 17:32

Обявиха началото на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник"

Старт на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник" обявиха днес неговите организатори - Център за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора. Крайният срок за предаване на художествените творби е 4 ноември 2024 г.,..

публикувано на 03.10.24 в 15:54

Пуснаха под домашен арест кмета на община Минерални бани

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група със сина си Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Те също бяха освободени с по-леката мярка "домашен..

публикувано на 03.10.24 в 15:52