Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезни ли са аминокиселините като хранителни добавки?

Аминокиселините са изключително популярни в света на хранителните добавки, особено когато става въпрос за изграждане и възстановяване на мускулите. И това никак не е случайно.

Аминокиселините участват в различни процеси в тялото и допринасят за това да се чувстваме здрави и енергични. Знаете ли, че има повече от 20 аминокиселини и не всички те имат еднаква стойност и важност? А знаете ли също така, че някой си ги произвеждаме сами, а други получаваме от храната и добавките?

Когато говорим за аминокиселини, си струва да подчертаем следните техни функции:
·  Формират клетъчната структура
·  Подпомагат синтеза на хормони и протеини
·  Улесняват глюконеогенезата, което е важно за осигуряване на енергия за тялото ни
·  Участват в транспорта на метаболити и йони
·  Характеризират се с ензимна активност
·  Допринасят за имунитета
·  Подпомагат регенерацията на мускулна тъкан
·  Намаляват умората
·  Повишават концентрацията.

Всичко това е важно за всеки от нас, но може да бъде решаващо при активните спортисти.

Аминокиселините също така се делят: есенциални и неесенциални. Има и полу-есенциални.

Есенциални аминокиселини

Има няколко вида, но само 9 се считат за незаменими, защото не могат да бъдат синтезирани от тялото и следователно трябва да бъдат получени от храната или хранителните добавки.

Най-силно се открояват аминокиселините с разклонена верига ВСАА: левцин, валин и изолевцин. Те са активни участници в протеиновия синтез и поддържането на растежа на мускулната маса.

Неесенциални аминокиселини

Тяхното обозначение не бива да ви подвежда. Те също са от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на тялото ни. Въпреки това, тъй като можем сами да ги синтезираме, не е задължително да ги приемаме чрез храната или като добавки.

Полу-есенциални аминокиселини

Кога есенциалните аминокиселини стават есенциални? При заболяване или в стресови ситуации синтезът на някои аминокиселини може да бъде нарушен и поради това те трябва да бъдат набавени.

Приемът на добавки с аминокиселини е важен за всеки спортист, тъй като по време на усилена тренировка съдържанието на някои от тях намалява. Този естествен процес напълно оправдава необходимостта от добавки не само за добри спортни резултати, но и за крепко здраве.

За активно спортуващите ВСАА са най-важни поради тяхната тясна връзка със синтеза на протеини. Те могат да се приемат дълго време без никакви рискове.

Глутамин и аргинин са сред най-популярните продукти в света на добавките.

Аргининът и добавките с аргинин са широко използвани в бодибилдинга, тъй като влияят на нивата на азотен оксид. Те позволяват по-добро разпределение на кислород и хранителни вещества към мускулите, което спомага за улесняване на интензивното напомпване.

Глутаминът пък е в изобилие в нашето тяло, но запасите му се изчерпват по време на тренировка и затова е нужно да го допълваме.

Сред основните му функции се открояват:

·  Укрепване на имунната система

·  Възстановяване на мускулната тъкан

·  Борба с разрушаването на мускулите

·  Подкрепа на анаболизма.

Която и добавка с аминокиселини да изберете, винаги се придържайте към препоръчаните от производителя дневни количества. Консумацията на твърде много определени аминокиселини може да блокира усвояването на други не по-малко важни аминокиселини.

Възможни са и някои лекарствени взаимодействия, ефектът от които е добре да обсъдите с лекаря си.


По публикацията работи: платена публикация

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 години от рождението на Джон Атанасов: Празнуваме Деня на информационното общество

На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в..

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Снимката е илюстративна.

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация „Добруджанска задруга“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад „Свобода“ своите произведения ще покажат десетки занаятчии и творци от цялата страна. Предвидена е и богата музикална програма...

публикувано на 04.10.24 в 07:45