Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Снимка: АП/БТА

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме, но не успяхме да се свържем.

Тази случка извади на дневен ред един основен въпрос – кой носи отговорност в подобна ситуация – туропертаторът, авиокомпанията или и двете страни?

Според туроператора Юлиан Бонев, скъсаната връзка в комуникацията между туроператора, туристите и авиокомпанията е причина да се стигне до тази ситуация. Той беше категоричен, че туроператорът

трябва да поддържа постоянен контакт с клиентите и по възможност дори да има представител на летището.

Една от причините за подобни ситуации са проблемите в транспорта в световен мащаб и недостигът на самолети.

Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“ пък коментира, че туроператорът няма основание да препраща туристите към авиопревозвача, каквито сведения по думите й, има за този случай.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щабът на ВМС светва в зелено в знак на подкрепа и благодарност на донорите на органи

На 5 октомври (събота) в 19:15 часа щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на подкрепа и благодарност към донорите на органи и техните семейства. Инициативата е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, който тази година се отбелязва на 5 октомври. Организатор на..

публикувано на 04.10.24 в 12:20

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 години от рождението на Джон Атанасов: Празнуваме Деня на информационното общество

На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в..

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Снимката е илюстративна.

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация „Добруджанска задруга“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад „Свобода“ своите произведения ще покажат десетки занаятчии и творци от цялата страна. Предвидена е и богата музикална програма...

публикувано на 04.10.24 в 07:45

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“..

обновено на 03.10.24 в 15:22