Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Китайските онлайн платформи все по-конкурентни заради бързи доставки и ниски цени, липсват обаче тестове за вредни химикали в стоките

Снимка: архив


Китайските онлайн платформи стават още по-конкурентни на европейските със скъсяването на времето на доставката заради складове, разположени на европейска територия. Възниква въпросът, обаче дали може да се предпазим от рисковете, които носят стоките от Китай, без да са преминали задължителни предварителни тестове за вложени вредни вещества. Това коментира основателката на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова в предаването "Новият ден" на Радио Варна.

Европейското потребителско законодателство изисква всяка една стока да бъде изследвана, за да е сигурно, че отговаря на действащите стандарти и регламенти и гарантира, че тя е проектирана и създадена така, че да не вреди на живота и здравето на купувачите. Европейският съюз обаче не може да проследи качеството на продуктите от китайските онлайн платформи, алармира Руменова.

Тя даде пример с обувки, в които е установено, че има високи нива - 229 пъти над нормата на фталати, химикал, който се използва за омекотяване на пластмаса. Този химикал може да доведе не само до временни, но и до трайни увреждания на здравето - да доведе до ракови заболявания или да повлияе на репродуктивните функции. Трябва да се замислим, когато тръгваме да пазаруваме от такива платформи, категоричен е експертът. Тук не казваме, че всички стоки, които се произвеждат в Китай са опасни, тъй като една част от тях се правят за европейските пазари и отговарят на европейските стандарти, но друга част от стоките - не. И когато потребителите ги купуват директно от страна извън ЕС, институциите няма как да упражнят този контрол. 

Ниската цена не трябва да ни подлъгва, а точно обратното, трябва да ни даде сигнал, че са използвани некачествени и дори опасни материали, подчерта Руменова. Да се замислим как се постига тази много ниска цена? Европейските институции акцентират на това, че пратките под 150 евро не се облагат с мито и това също два възможност стоките да са по-евтини. Но, разковничето е, че те са изработени от по-некачествени материали, които съдържат формалдехид, олово, фталати и т.н. Зад атрактивните оферти е скрит и голям социален проблем - експлоатация на работници, посочи още тя. Руменова обърна внимание на факта, че са много нелоялните практики, които предлагат търговците от Китай онлайн, включително и фалшиви отзиви. Те допринасят за заблудата, че имитиращият продукт може да ни свърши същата работа. Агенти разглеждат какво се предлага в Европа и изработват същия дизайн, разкри още експертът.

Другата възможност, която не е изключена е европейски търговци да закупуват стоки на едро от тези платформи и да ги предлагат на дребно на местния пазар. Но, те трябва да знаят е, че задължително трябва да проверят дали тези стоки отговарят на европейските стандарти. Защото, ако не отговарят санкциите за търговеца са високи, а стоките ще бъдат иззети и унищожени, както и ще бъде забранена повторната им поява на този пазар. 

По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста наркодилър, поискал домашен арест заради здравето си

Отказаха да пуснат под домашен арест 51-годишен мъж, обвинен в разпространение на наркотици, поискал по-леката мярка заради притеснения за здравословното му състояние.  Защитата е посочила, че мъжът има постоянен адрес и няма опасност да се укрие. Освен това имал прекарани два инсулта и здравословно не се чувствал добре. Пред съда обвиняемият мъж..

публикувано на 04.10.24 в 15:51

В Бургас разбиха втора наркоферма в рамките на два дни

МВР Бургас разби втора наркоферма в рамките на два дни, в резултат на продължаващата специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, наркоразпространение и конвенционална престъпност, предаде БГНЕС. Служители от Четвърто РУ Бургас са неутрализирали канабисова ферма, разположена на..

публикувано на 04.10.24 в 14:36

Румен Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за България

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на  Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното..

публикувано на 04.10.24 в 13:22

Отстраниха опасна арматура от автоподлеза на ул. „Шипка“

Служители на отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна отстраниха опасно надвиснала арматура в автомобилния подлез на ул. „Шипка“. Сигналът за опасност е подаден при дежурния служител. Корозиралите елементи са част от старо, вече нефункциуниращо осветление в подлеза.  Движението в подлеза не е било възпрепятствано по време на..

публикувано на 04.10.24 в 12:52

Приликите между авторитарните лидери ще коментират днес във Варна Свилен Спасов и проф. Георги Лозанов

“Епохата на автократите” – книгата на Гидеон Рахман – водещ коментатор на Файнаншъл Таймс, един от световните специалисти по геополитика и влиянието й върху макроикономиката, ще бъде представена днес във Варна.  Авторът изследва приликите между авторитарни лидери като  Путин ,  Тръмп , Си Дзинпин, Ердоган, Орбан, които според  него са..

публикувано на 04.10.24 в 12:28

Щабът на ВМС светва в зелено в знак на подкрепа и благодарност на донорите на органи

На 5 октомври (събота) в 19:15 часа щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на подкрепа и благодарност към донорите на органи и техните семейства. Инициативата е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, който тази година се отбелязва на 5 октомври. Организатор на..

публикувано на 04.10.24 в 12:20

93-годишен мъж и съпругата му пострадаха при инцидент с електрическа триколка

93-годишен жител на село Неофит Рилски е загубил контрол над електрическа триколка в с. Невша, вследствие на което превозното средство се е преобърнало, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.    Инцидентът е възникнал в ранния следобед на вчерашния ден, а при сблъсъка е пострадала съпругата на водача - на 80 години, която е била негова..

публикувано на 04.10.24 в 12:15