Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на 15 септември 2024 г.

Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от анимационния свят през последната година. 

Конкурсната програма включва 7 категории и над 70 филма, разпределени в тях. Творбите са на автори от цял свят, а част от аниматорите идват в морската столица и зрителите ще могат лично да се докоснат до тях, и да разберат повече за изкуството им.

Освен конкурсните програми, в петте дни на фестивала ще се проведат лекции и майсторски класове, семинари, изложби, специализирани прожекции, тематични кръгли маси и професионални дискусии. 

Част от програмата е изложбата плакати на филми, удостоени с Голямата награда на Световния фестивал на анимационния филм във Варна от неговото създаване през 1979г. до 2023 г. Посетителите ще имат рядката възможност да видят плакати на такива шедьоври на анимационното кино като например „Алегро нон тропо“ на Бруно Бозето от Италия, носител на Голямата награда „Златен Кукер“ на първия фестивал през 1979г., „Небивалици“ (1985) на Прийт Пярн от СССР, „Парад“ (1987) на Йежи Куча от Полша, „Любовни игри“ (2013) на Юнг Юми от Корея или „Горски цар“ (2016) на Жорж Швицгебел от Швейцария.

Подробна програма тук: - World Festival of Animated Film Varna (varnafest.org)

Какво вижда артистичният директор на Фестивала, Анри Кулев, поглеждайки назад, към началото.

Май виждам губещи се в мъглата издания на фестивала, защото си спомням далечната 79' година - първото издание. Оттогава толкова много вода е изтекла, толкова неща се промениха. Тогава беше друго време, много по-затворено. По някакъв начин фестивалът беше прозорец, отваряне към света. Всичко беше много емоционално и от гледна точка на младостта, споделя Кулев и допълва, че всички въвлечени са били около и под 30 години. Сега нещата не са се променили чак толкова, защото идват следващите поколения, които поеха нещата, каза още той. Силно се надявам това вълнение да се е прехвърлило и върху тях и да продължат напред.

Анимацията е абсолютната свобода. Свободата да си артист и да можеш да правиш нещата, които би искал в изкуството. Свободата да експериментираш с изразните средства, започвайки от първите, от най-далечните неща - от драматургията, видовете сценарии. Дали това ще бъде поезия, проза, епос или едно есе - анимацията търпи всичко. Минавайки през изобразителната страна - живописта, графиката, носи тотално всички стилове, започвайки от класицизма и завършвайки със сюрреализма, описва необятния свят на анимацията Кулев. Това е толкова неизследвано и чудовищно пространство, каза той и в отговор на въпрос за новите тенденции.

"Новото би трябвало да бъдат артистите, те са носители на новия дух, на търсенето."

За селекцията, международното жури и гостите разказват Теодора Георгиева и Гергана Симеонова - организатори на Световния анимационен фестивал:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37