Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира националният конкурс „Млад Благотворител“



От началото на месец октомври стартира новият сезон на националния конкурс „Млад Благотворител“, насочен към младежите, които желаят да реализират свои идеи за благотворителни проекти. Фондация "Благотворител" отново ще финансира най-добрите предложения, предоставяйки на учениците възможност да осъществят каузите си. 

Станислава Рашева – председател на Фондация „Благотворител“ подчерта важността на мотивацията и силното заглавие на проектите, които кандидатстват. Фондацията също така предлага стипендии за деца, лишени от родителска грижа, като акцентът е върху ученици с висок успех и студенти в първи курс. 

Кандидатстването включва представяне на мотивация и лични размисли, за да се оценят нуждите и стремежите на участниците. Сроковете за подаване на проекти и документи са вече обявени, а интересът към конкурса се очаква да бъде значителен, добави Рашева. 

Националният конкурс „Млад Благотворител“ не само вдъхновява младежите да реализират своите идеи, но също така ги учи на важността на екипната работа и отговорността. Станислава Рашева и фондация „Благотворител“ продължават да играят важна роля в подкрепата на младите хора и техните инициативи. Станислава Рашева сподели още за значението на конкурса и как той вдъхновява младите хора да реализират своите идеи.

Конкурсът, който за поредна година търси иновации и социални идеи от ученици, е платформа, която предоставя възможност на младите хора да реализират своите проекти. Станислава Рашева подчерта, че много важен аспект от успешното представяне на проектите е именно заглавието им. То трябва да е кратко, запомнящо се и да носи послание, което да резонира с темата на проекта. „Силното име на проекта е от решаващо значение. То е първото, което журито вижда, и може да направи разликата между успешен и неуспешен проект“, сподели Рашева.

Четирите основни направления

Тази година конкурсът обхваща четири основни направления, по които учениците могат да развиват своите проекти:

  1. Грижа за деца и младежи - проекти, които адресират нуждите на деца и възрастни хора в нужда.
  2. Съхраняване на музикалното наследство на България - инициативи, насочени към опазване на културната идентичност.
  3. Екология - проекти с фокус върху опазването на околната среда.
  4. Иновативно предприемачество с кауза - идеи, които предлагат новаторски решения и услуги.

Успешни примери и вдъхновение

Рашева сподели примери на успешни проекти от предишни издания на конкурса, включително иновации като сайт, свързващ младежи с възможности за стажове и работа. „Важно е да се отбележи, че много от тези проекти продължават да съществуват и след края на конкурса, носейки положителен ефект в обществото“, добави тя.

Подкрепа за деца в нужда

Фондация „Благотворител“ също така предлага стипендии за деца, лишени от родителска грижа. „Работим активно с учители и директори, за да идентифицираме деца, които се нуждаят от подкрепа“, обясни Рашева. Програмата, която съществува от 20 години, е насочена към ученици от 8 до 12 клас и студенти в първи курс, които показват висок успех в училище и имат желание да се развиват. Рашева призова младите хора да участват активно в конкурса и да вярват в своите идеи. „Вярваме, че чудесата се случват, когато имаш подкрепа и мотивация“, заключи тя.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста наркодилър, поискал домашен арест заради здравето си

Отказаха да пуснат под домашен арест 51-годишен мъж, обвинен в разпространение на наркотици, поискал по-леката мярка заради притеснения за здравословното му състояние.  Защитата е посочила, че мъжът има постоянен адрес и няма опасност да се укрие. Освен това имал прекарани два инсулта и здравословно не се чувствал добре. Пред съда обвиняемият мъж..

публикувано на 04.10.24 в 15:51

В Бургас разбиха втора наркоферма в рамките на два дни

МВР Бургас разби втора наркоферма в рамките на два дни, в резултат на продължаващата специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, наркоразпространение и конвенционална престъпност, предаде БГНЕС. Служители от Четвърто РУ Бургас са неутрализирали канабисова ферма, разположена на..

публикувано на 04.10.24 в 14:36

Румен Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за България

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на  Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното..

публикувано на 04.10.24 в 13:22

Отстраниха опасна арматура от автоподлеза на ул. „Шипка“

Служители на отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна отстраниха опасно надвиснала арматура в автомобилния подлез на ул. „Шипка“. Сигналът за опасност е подаден при дежурния служител. Корозиралите елементи са част от старо, вече нефункциуниращо осветление в подлеза.  Движението в подлеза не е било възпрепятствано по време на..

публикувано на 04.10.24 в 12:52

Приликите между авторитарните лидери ще коментират днес във Варна Свилен Спасов и проф. Георги Лозанов

“Епохата на автократите” – книгата на Гидеон Рахман – водещ коментатор на Файнаншъл Таймс, един от световните специалисти по геополитика и влиянието й върху макроикономиката, ще бъде представена днес във Варна.  Авторът изследва приликите между авторитарни лидери като  Путин ,  Тръмп , Си Дзинпин, Ердоган, Орбан, които според  него са..

публикувано на 04.10.24 в 12:28

Щабът на ВМС светва в зелено в знак на подкрепа и благодарност на донорите на органи

На 5 октомври (събота) в 19:15 часа щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на подкрепа и благодарност към донорите на органи и техните семейства. Инициативата е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, който тази година се отбелязва на 5 октомври. Организатор на..

публикувано на 04.10.24 в 12:20

93-годишен мъж и съпругата му пострадаха при инцидент с електрическа триколка

93-годишен жител на село Неофит Рилски е загубил контрол над електрическа триколка в с. Невша, вследствие на което превозното средство се е преобърнало, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.    Инцидентът е възникнал в ранния следобед на вчерашния ден, а при сблъсъка е пострадала съпругата на водача - на 80 години, която е била негова..

публикувано на 04.10.24 в 12:15