Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Снимка: БГНЕС

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ.

Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия – Добричка, дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване“ и кмета на община Добричка, които са свързани с провеждането на референдума.

В определението на Административния съд в Добрич е посочено, че действията по организирането на референдума са предмет на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГВДМС) и Изборния кодекс и са специални спрямо Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Незаконосъобразност на спорните действия може да бъде проверена при евентуално обжалване на резултатите от местния референдум. С тези съображения съдът счита искането за недопустимо и прекратява производството по него.

Решението подлежи на обжалване в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

В Административен съд – Добрич има заведени още две дела по жалби на Областния управител на Добрич Румен Русев срещу решението на Общинския съвет в Община Добричка за провеждането на местен референдум. Едното ще бъде гледано утре, 4 октомври, а другото на 12 ноември.
Чуйте повече в репортажа.
По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за България

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на  Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното..

публикувано на 04.10.24 в 13:22

Отстраниха опасна арматура от автоподлеза на ул. „Шипка“

Служители на отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна отстраниха опасно надвиснала арматура в автомобилния подлез на ул. „Шипка“. Сигналът за опасност е подаден при дежурния служител. Корозиралите елементи са част от старо, вече нефункциуниращо осветление в подлеза.  Движението в подлеза не е било възпрепятствано по време на..

публикувано на 04.10.24 в 12:52

Приликите между авторитарните лидери ще коментират днес във Варна Свилен Спасов и проф. Георги Лозанов

“Епохата на автократите” – книгата на Гидеон Рахман – водещ коментатор на Файнаншъл Таймс, един от световните специалисти по геополитика и влиянието й върху макроикономиката, ще бъде представена днес във Варна.  Авторът изследва приликите между авторитарни лидери като  Путин ,  Тръмп , Си Дзинпин, Ердоган, Орбан, които според  него са..

публикувано на 04.10.24 в 12:28

93-годишен мъж и съпругата му пострадаха при инцидент с електрическа триколка

93-годишен жител на село Неофит Рилски е загубил контрол над електрическа триколка в с. Невша, вследствие на което превозното средство се е преобърнало, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.    Инцидентът е възникнал в ранния следобед на вчерашния ден, а при сблъсъка е пострадала съпругата на водача - на 80 години, която е била негова..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

МВР обяви бившия шеф на Охранителна полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване

Полицията в Горна Оряховица обяви за общодържавно издирване бившият началник на "Охранителна полиция" в града, съобщава БНР. Калин Колев е в неизвестност от обед на 2 октомври.   Бившият полицай Калин Колев се търси усилено от полицията и неговите близки, но няма сигнали или информация за местонахождението му. 49-годишният мъж е в нестабилно..

публикувано на 04.10.24 в 11:51

Правят нова сграда за спорт и танци за над 3 млн. лв. в Хуманитарната гимназия

Община Варна обявява обществена поръчка за изграждане на нова сграда за спорт и танци в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. По време на строителството, дейностите ще са така организирани, че да не се налага преместване на учебния процес и учениците, съобщават от общинския пресцентър. Прогнозната стойност..

публикувано на 04.10.24 в 11:15

Раздават дрешки, залъгалки, храни и козметика за бебета на бедни семейства по европрограма

Новородени деца от бедни и рискови семейства ще получават безплатни продукти по европейска програма, като процедурата в България ще се предлага към общините чрез Агенцията за социално подпомагане. Семействата на новородените деца от бедни и рискови семейства ще могат да получат безвъзмездно 7 вида стоки, предимно детски дрешки – ританки, боди, пижами,..

публикувано на 04.10.24 в 10:14