Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново поколение 3D принтер използва УМБАЛ "Св. Георги"

Ново поколение 3D принтер вече е в оборудването на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

С лечението на биопринтера пациенти ще бъдат възстановени с 90 процента тъканни дефекти.

Биопринтерната система е нов клон от медицината за работа в хирургична среда, която дава възможност за генериране на 3D био-печатни вложки за третиране и реконструкция на рани и спасяване на инвалидизирани болни. С напредване на технологията, биопринтирането вече се прилага и като създаване на клетъчни скелети за подпомагане на възстановяване на увредени тъкани.

“Техниката е с европейски сертификат като България е сред първите 4 държави, а ние сме първата клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в страната съвместно с Медицински университет - Пловдив, в която вече се използва апаратурата в пластичната хирургия. Цялата технология има голямо бъдеще в замяната на тъкани, които са унищожени по някакъв начин.”, обясни началникът на Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия доц. Елеан Зънзов.

Апаратът помага при хора с тежки диабетни язви, изгаряния, декубитални язви, тъканни дефекти след онкологични операции, следоперативни рани, съчетани травми и други видове тъканни нарушения, както и при дълго лекувани рани. 


По публикацията работи: Стоян Терзиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени