Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това е друга епоха"

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

"Социалните услуги са многобройни, достъпни за всички родители"

| Интервю
Весела Банова
Снимка: БГНЕС

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната.

Този коментар направи в интервю за БНР психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство". Сдружението отбелязва своята 20-годишнина. Банова е бивш заместник-председател на Българската агенция за закрила на детето.

До 1945-а година в България е имало два дома за деца без родителска грижа. Систематичното създаване на домове след това е политика на комунистическата държава, посочи тя и направи равносметка, че е извървян голям път.  

"Вече няма деца, на които животът да минава в институция. Няма деца, на които животът да започва в дом. Това е друга епоха. Не беше никак лесно затварянето на тези институции."

"Дете и пространство" е мрежа от психолози, лекари, социални работници. Започнахме да си задаваме въпроса как да помогнем на деца и младежи, за които не е водещо физическо увреждане, а имат психично страдание, разказа още Весела Банова относно дейността на сдружението, като даде примери от Русе и София.

"Социалните услуги, които управляваме, са малки, но успяваме да отговорим на конкретни въпроси и предизвикателства, които възникват в нашето общество."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени