Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

Снимка: Велина Махлебашиева

"За да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство“ – с тези думи в средата на 20 век етнографът Лазар Донков обяснява идеята си за създаването на Архитектурно – етнографски комплекс "Етър"

60 години от откриването отбелязва екипът на музея. С неговия директор проф. Светла Димитрова припомняме началото, разговаряме за миналото и днешното, за промените в нагласите на туристите и предизвикателството да осигуриш това "живо" представяне на занаятите в съвремието.

Етър
В Музея на открито "Етър" майсторите на традиционни за този край занаяти показват пред посетителите уменията си и хвалят стоката си. В празничния ден влизаме в работилниците на сарача и мутафчията, отиваме при грънчаря и се спираме при майстора на народни музикални инструменти.
Празникът на пестила в Етъра е традиционен, както и приготвянето на тази сладост от балканджиите, наричана  "Габровски шоколад". 
Етър

Пестилът е признат от международната организация Slow Food за уникален продукт и е вписан в световната книга "Арка на вкусовете". Недалеч от нашето импровизирано студио пред туристите майсторлъка си в приготвянето на този десерт от сини сливи показват  Йонка Николова и Николай Христов.

Някогашните габровски занаятчии, за да изтъргуват стоката си, трябвало да умеят да вземат ума на клиентите си. Когато подхващали своите лакърдии, хората от полето отваряли и сърцата, и кесиите си.

Габровци си създали име на добри търговци, които хем търсели сметка от всичко, хем умеели да се шегуват. Обичали да се надсмиват над себе си, а изглежда това се харесвало и на хората, с които правели алъш-вериш. 
Музея на хумора и сатирата
Така още през 18-19 век започнали да се разпространяват истории, в които главният герой бил почтеният, но пресметлив балканджия. Историята за това как Габрово става столица на смеха проследяваме в Музея на хумора и сатирата, където наш екскурзовод е Светлана Михайлова.
Стигаме до Архитектурно - историческия резерват "Боженци" край Габрово, където също празнуват 60 години от началото
Боженци
Вървим по калдъръма с екскурзовода Елена Николова и търсим връзката между занаятите, търговията и габровските шеги. Разходката ни започва от емблематичната за Боженци къща "Баба Райна".
В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан", където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - "ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН".

Още по темите слушайте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени