Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халите в София и Фермерският пазар в Благоевград са големите победители на Архитектурния конкурс 2024

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Журито се обедини около идеята да се поощрят проекти, утвърждаващи позитивната тенденция за консервация и реставрация, особено след горчивия опит с бутафорните крепости. Респектирани бяхме, че двата обекта - на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград, свързани с археологическо наследство, показаха тази позитивна тенденция.

Това сподели в интервю пред БНР проф. арх. Тодор Кръстев, председател на журито в категория "Опазване на културно-историческото наследство".

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в шестото издание на конкурса "Български архитектурни награди 2024", организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ).

"Българските архитектурни награди са професионален, некомерсиален архитектурен конкурс. Целта е да популяризира и насърчава добри практики и качествени произведения на българското архитектурно изкуство", коментира и Нина Танчева, член на УС на КАБ, в предаването "Хоризонт до обед". 

И сподели, че е възхитена от високите професионални качества и дебатите по време на журирането.

Проф. арх. Тодор Кръстев допълни, че журито има специално отношение към опазване на културното наследство:

"За нас важно е съхраняването на оригинала и автентичността и дали е социализиран обектът - жизнен, достъпен, комуникативен за съвременното общество. И журито се обедини, че най-голямата награда в областта е за реконструкцията на Централни хали в София на арх. Мария Попмаркова, арх. Ирена Белчева и др., за високо професионално отношение при реставрацията - с респект към автентичността на оригиналите, и социализация на Халите, чийто автор е арх. Торбев". 

Според арх. Кръстев наред с възстановяването на Халите са пропуснати възможности за постановяване на оригиналните, традиционните функции на покрития пазар, където се срещат търговци и жители от цялата страна. 

Проф. арх. Тодор Кръстев и Нина Танчева поздравиха арх.  Д. Паскалев и арх. Аспарух Марков за голямата награда за Фермерския  пазар в Благоевград. Защото с него е изпълнена "целта за трансформация на зоната в съвременно, атрактивно и функционално публично пространство, което развива пешеходната зона на града и се превръща в нов градски център и магнит".

"Да си дадем сметка, че националната система за опазване на културно-историческо наследство е в остра криза в България. Има примери с разрушени паметници. Националната система – законодателство, система за управление, е силно капсулирана. Неподпомогнат и слаб е НИНКН, остарели инструменти, това е фонът, на който се развиват нещата. Показателно е, че на този фон се откроиха тези награди", коментира арх. Кръстев. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени