Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Предстоят символични протести действия в цялата страна, за да защитим професията си!"

Лиляна Петрова: И 5 вендинг машини да има в селата, пациентите пак нямат здравната грижа

Водещи помощник-фармацевти са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" с продължение по темата за лекарства във вендинг машини

17
Лиляна Петрова и Гергана Нейкова от Българска асоциация на помощник фармацевтите
Снимка: Ани Петрова

В навечерието на Световния ден на фармацевта - 25 септември във втората част по темата за лекарства без рецепта във вендинг машини извън аптеките даваме думата на помощник-фармацевтите.

Те апелират протестът да е за това, че в аптеките работят лица без фармацевтично образование! 

В този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата"  от Българска асоциация на помощник - фармацевтите обявиха, че ще започнат серия от символични протестни действия, заради неглижирането на тяхното професионално развитие, заради невъзможността да работят пълноценно в аптеките, опасността от загуба на работни места, ако се въведат вендинг машини за лекарства без рецепта и унизителното чакане да се чуят и техните проблеми в сектора на здравеопазването. 

Слушайте епизода тук:

Гости по темата са:

💊 Лиляна Петрова - председател на Българска асоциация на помощник - фармацевтите

💊 Гергана Нейкова - изпълнителен секретар на Българска асоциация на помощник - фармацевтите


От разговора ще научите:

💊 Застрашават ли вендинг машините труда на помощник-фармацевтите

💊 Защо за малките населени места без аптека и лекар вендиг машините не решават проблема

💊 Кой закри селските аптеки през 2011 година и защо ги превърна в дрогерии

💊 Защо се отричат правомощията на помощник-фармацевта

💊  Как в аптеките работят хора без фармацевтично образование

💊  Каква е драмата между магистър и помощник - фармацевтите 

💊 Защо няма чуваемост по законовите неуредици на помощник-фармацевтите

💊 За какво настояват от Българска асоциация на помощник - фармацевтите

Лиляна Петрова

"Проектопредложението за поставяне на вендинг машини в малките села без аптека няма да реши никакъв проблем, каза за БНР Лиляна Петрова - председател на Българска асоциация на помощник - фармацевтите.

"Основният проблем на хората в малките населени места е обслужване на пациенти с хронични заболявания и достъпът до лекарства по лекарско предписание и по Здравна каса. В тези села и 5 вендинг машини да сложат, хората, които имат нужда от системно лечение, няма да получат никаква помощ, категорична е Петрова.

"Когато се въведоха вендинг машини към аптеките, ние още тогава алармирахме, че ще е крачка, чрез която ще се неглижира подготовката, образованието, знанията и целият професионален капацитет на помощник фармацевтите. Тогава се сложи един знак за равенство - вендинг машина - ОТС продукт - помощник фармацевт, който в момента по закон има право да отпуска самостоятелно лекарства без рецепта в аптека на село и в дрогериите.

Една случайна разходка до аптека с вендинг машина сега се вижда, че контрол от страна на магистър-фармацевт към закупените от машината лекарства на практика липсва...Хората реално се обсулжават сами. И тук идваме до проблема - дали вендинг машините решават въпроса с липсата на денонощни аптеки - денонощната нужда на болните хора от лекарства включва доста по-сериозен арсенал от медикаменти, които ги има във вендинга.

Нали целта на предлаганите промени в законопроекти е да реши трайните проблеми на хората от малките села - там където няма нито аптека, нито лекар, ето в това трябва да е дискусията! И за каква конкуренция се говори, като в тези села от 20 години няма нищо - с кого ще се конкурира тази вендинг машина - затова в този случай тези предложения задават повече въпроси, отколкото да дадат отговор на въпроса: 

Как хората по селата да имат достъп до лекарства, до всички лекарства?

По думите на Лиляна Петрова проблемите на хората с достъп до лекарства от отдалечените и труднодостъпните места датира от 2011 година. Тогава се спират дейностите на аптеки на помощник фармацевтите и със законови промени те се превъращат в дрогерии - там, където не се отпускат лекарста с рецепта и по НЗОК.

Петрова изтъкна, че в България единствено магистър и помощник фармацевтите са обучени за търговия на дребно с лекарствени продукти. Това по думите й се забравяло от нашите депутати, а когато селските аптеки се превръщат в дрогерии, те са предупреждавали, че проблемите ще се задълбочат:

"В годините депутатите не желаят да се съборазят с професионалния капацитет на помощник-фармацевтите, които бяха основните в селските аптеки, каза Петрова.

Така трайно в малките села аптеките започват да изчезват...

Тя представи в студиото на БНР папка с подписки от цялата страна от малките села, които са в подкрепа на искането на Българска асоциация на помощник - фармацевтите да могат да ръководят аптеки в малките населени места, както е било преди 2011 г.

"Днес ние сме готови да работим там отново, ние 50 години сме работили в аптека и когато се говори за здравето на хората, аз искам да попитам защо се отричат правомощията на помощник фармацевта, който може да отпуска лекарства по лекарско преписание под контрол, дебело подчертавам, под контрол на магистър фармацевти? 

А в същото време в Северна и Южна България в аптеки работят хора без фармацевтично образование, със знанието и присъствието на магистър фармацевти и собствениците? 

Ако ние наистина сме загрижени за здравето на хората, трябва протестът да е затова - да сме там и да кажем - Не фармацевти в аптеката наистина са опасни!, посочи за БНР помощник - фармацевт Лиляна Петрова. 

Гергана Нейкова

"Аз съм имала аптека в малко населено място, там аптекарят - независимо дали е магистър и или помощнки фармацевт, той за хората е медицинското лице, което оказва всякаква помощ - човекът може да бъде разпитан, посъветван, какво може да направи вединг машината за тези хора в малките населени места, риторично попита Гергана Нейкова - изпълнителен секретар на Българска асоциация на помощник - фармацевтите.

По думите на Гергана Нейкова закупуването на лекарствата от едно малко село от един човек, както се случва в момента, дори да е медицинско лице, също е леко на ръба на закона, защото всеки пациент трябва да бъде индивидуално консултиран.

Това, че се казва, че през Методиката за стимулиране за разкриване на аптека в отдалечените райони ще се реши проблемът, че с тези държавни субсдии ще има ефект, това на е така, защото е икономически нерентабилно и няма желаещи. Затова трябва да се използват максимално капацитетът на всички фармацевтични специалисти, поясни за БНР помощник фармацевт Нейкова.

От Българска асоциация на помощник - фармацевтите очакват промяна в Закона за лекарствените средства, за да могат да работят - те са подали предложения към Комисията по здравеопазването, помощник фармацевтите под ръководството на магистър фармацевти да отпускат лекарства по лекарско предписание.

На практика според Петрова и в момента, под контрол на магистър-фармацевт помощник-фармацевтът отпуска лекарства с рецепта, и по НЗОК, и бели рецепти, дава дежурства, включително в денонощните аптеки, което по закон е забранено.

"В аптеките в селата, където се разкриват аптеки от магистър-фармацевти, за лекарства с рецепти, там работят помощник-фармацевти, това не е тайна за никого, ние не искаме да вземем работното място на никого, но ние имаме подрепата на много хора, искаме да облечем нашето работно място в законност, да няма нефармацевти в аптеките, това е за нас истинската грижа за хората, това ще е и оценка за нашата професия, обобщи помощник фармацевт Лиляна Петрова.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени