Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да им покажем жълт картон, ако се наложи – и втори жълт, и червен"

Димитър Русков: Никой в македонската политика не може да оцелее, ако не се съобразява с антибългаризма

"Формира се фронт, който работи против българските интереси"

| Интервю
Снимка: БТА

Северна Македония провежда целенасочена антиевропейска и антибългарска политика.

Това мнение изрази пред БНР Димитър Русков от БГНЕС.

Мицкоски е продукт на политическа класа, подчинена на държавна идеология, наложена от Белград. Той не само отдалечава РСМ от ЕС, а с подскоци се връща назад, смята той. По думите му, Мицкоски се държи като васал на сръбския президент Вучич.

Мицкоски няма никакво желание за интеграция в ЕС. В момента се води кампания за тупане на топката и за заблуждение – както на македонските граждани, така и на партньорите от ЕС, подчерта Русков в предаването "Събота 150".

Гордана Силяновска - Давкова  Снимка: БТА

"Тази кампания, нейната кулминация беше посещението на г-жа Силяновска в София. Това посещение беше използвано за допълнително насърчаване на кампанията на омраза и на тотален блокаж на сближаването между България и Скопие. Това отваря един политически водовъртеж, един вакуум, който бива запълван от чужди сили. Формира се фронт, който работи против българските интереси."

Става дума за геополитически проект, който се развива от десетилетия насам – тотално подчинение на чужди интереси. Никой в македонската политическа класа не може да оцелее, ако не се съобразява с антибългаризма, подчерта той.

Позволяването на подобен проект да се развива на Балканите е равнозначно на вкарване на чужд проект в ЕС, коментира Димитър Русков.

Няма шанс българският интерес да бъде пренебрегнат в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС, каза в заключение Русков.

"Лостовете са в нашите ръце. Ние сме членовете на ЕС и НАТО, а Скопие преговаря. Ние трябва да им покажем жълт картон, ако се наложи – и втори жълт, и червен."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени