Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев:

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

| Интервю
Проф. Христо Пимпирев
Снимка: БГНЕС

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони".

Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна среща, която се организира между балканските страни. България е единствената страна в региона, която има полярна база повече от 30 години, и заедно с ЕС разработва много инициативи за бъдещето развитие на полярните региони и преди всичко на Антарктида, изтъкна той.

В предаването "Преди всички" проф. Пимпирев посочи, че на срещата ще се акцентира върху важността да се съсредоточат усилията на Европа в изучаването на полярните региони. Участие са потвърдили изследователи от Румъния, Турция, Гърция, Черна гора, Кипър, Испания.

"Балканските държави трябва да се включат по-сериозно в изследването на полярните региони, защото това задача пред цялото човечество. Климатичните промени са тук", категоричен е той.

Тази година с 33-ата експедиция на българския кораб ще бъдат и двама гръцки учени, обяви проф. Пимпирев и добави, че те за пръв път ще работят на Антарктида. 

По думите му подготовката за експедицията вече е в последен етап. Очаква се корабът да отплава в началото на ноември от пристанище Варна и около Коледа да бъде на полярната ни база, обяви проф. Пимпирев.

Цялото интервю на Силвия Великова с проф. Христо Пимпирев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени