Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ресорът е прекрасен, но подборът ни на еврокомисар е лош"

Леона Асланова: В България не се прави нищо, за да работят иновациите в правилна посока

| Интервю
Леона Асланова
Снимка: Валентина Томова

В България не се прави нищо, за да работят иновациите в своята правилна посока и да подобряват живота на хората в страната. 

Това каза пред БНР Леона Асланова, икономист и общественик, която представи в предаването "12+3" своята книга - изследване "Иновация и деновация".

"Всичко започна от изследването защо България не успява да се придвижи напред в индекса за иновации и откакто е влязла в ЕС все е на последно място по този индекс. Исках да видя защо. Така започнах проучването", сподели тя и обясни, че са изследвани "двете страни на монетата" - от една страна, какви иновации са въведени в България през последните десетилетия и колко от тях са подобрения, достигащи до всеки гражданин, а от другата страна е явлението деновация, т.е. тези продукти и услуги, които влошават качеството на човешкия живот.

"Една икономика, която иска да подобрява живота на хората, защото не може, защото от обратната ѝ страна функционират всякакви системни явления, които държавата не контролира, не блокира, не регулира и които влошават живота. ... Деновациите преобладават в страната ни. Трябва да изградим правилните институции, които да улесняват процеса на иновиране. Досега само го спъват".

97% от хората казват, че в България имат достъп до повече деновации, отколкото до иновации, сочи проучването, залегнало в книгата.

"Хората си дават сметка, че дори и мръсният въздух в София е деновация, която влошава здравето им", обясни Асланова. 

По думите ѝ има "прекрасни идеи, но на хартия, или търговски дружества, които изнасят цялата добавена стойност извън България":

"Това е незнание и немарливост на няколко поредни управления, но най-вече липса на всякакво дълбочинно знание по темата за иновациите. ... България е държава, която продължава да харчи лошо средствата, които има".

В контекста на темата за иновациите Леона Асланова коментира и ресора "Иновации", който получава бъдещият български еврокомисар:

"Секторът е прекрасен, това наистина е сектор на бъдещето, но подборът ни на еврокомисар е лош, защото макар и еврокомисар, който има опит в регионална политика, външна политика, правосъдие и т.н., някак си универсалният министър на всичкологията в България. Иновациите са изключително специфична, нова, модерна дисциплина, част от икономиката. Знанието там е толкова специализирано, както би било в здравеопазването или в ядрената физика. Т.е. ти или си експерт и имаш необходимото познание, или ще са ти необходими десетилетия, за да се научиш и да си прочел. Екатерина Захариева започва от една много ниска база - без никакви познания по тази тема и колкото и добър екип да стои зад нея - тя няма да успее да допринесе с една истинска, сериозна експертиза върху развитието, а това касае целия ЕС, който много е изостанал в иновациите".   

Науката в Европа е на великолепно ниво, проблемът е, че тя не бива преведена на търговски език, подчерта тя.


Премиерата на книгата на Леона Асланова "Иновация и деновация" ще бъде на 25-и септември, сряда, от 19 часа.

Интервюто на Снежана Иванова с Леона Асланова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени