Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът... Софиянци винаги са със самочувствието на по-специални гласоподаватели

Снимка: flckr

На последните парламентарни избори през юни в София най-добре се представи ПП-ДБ. Те излъчиха най-много депутати от трите столични района - 16, макар да финишираха трети като общ резултат с 35% загуба на гласовете. ГЕРБ остана след тях с около 10 на сто на разлика и 12 излъчени народни представители и така беше потвърдена разликата между София и останалата България не само в стандарта на живот, но и в политическите нагласи. За сравнение - втората политическа сила в националния вот - ДПС, успя да изпрати в НС само 1 депутат, избран от 23 МИР, който дори вече не е член на парламентарната им група, тъй като беше изключен, защото избра страната на почетния председател Ахмед Доган.

А столичани винаги са имали самочувствието на по-специални гласоподаватели, на задаващи тенденции и освободени в избора си. В София партиите залагат на добре познатите си партийни лидери. Избирателите са се примирили с това. Очакването за нов политически играч е отложено за някога, но не сега.

Въпреки че някои смятат, че партийните програми в голяма степен се припокриват, за други кампанията и посланията са важни, за да направят своя избор.

Как отеква в столицата конфликта в ДПС, ще успеят ли ПП-ДБ да запазят позициите си или ще разменят местата си с ГЕРБ и какви са нагласите на софиянци, часове преди старта на поредната предизборната кампания, отговорите на тези въпроси потърси репортерът ни Мария Филева: 


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени