Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка обяви серия от мерки в подкрепа на икономиката

Народна банка на Китай

Китайската народна банка (PBoC) обяви серия от мерки, насочени към подкрепа на втората по сила световна икономиката, но без да разкрива кога те ще влязат в сила.

На извънреден брифинг във вторник гуверньорът на PBoC Пан Гуншън разкри, че банката планира да намали количеството пари в брой, което търговските банки трябва да имат на разположение, известно като коефициент на задължителни резерви (RRR), с 50 базисни пункта. Това ще доведе до дългосрочна ликвидност от около 1 трилиона юана (142 млрд. долара), като тези средства ще могат да се влеят във финансовия пазар. Коефициент на задължителни резерви може да бъде намален с още 25 до 50 базисни пункта до края на годината.

Седемдневният лихвен процент на обратно изкупуване пък ще бъде намален от 1,7% на 1,5%.

Възможно е и намаление от 0,2% до 0,25% на основната лихва по заема (LPR), добави Пан Гуншън, без да уточнява дали има предвид едногодишната или петгодишната лихва.

Изискванията за първоначална вноска за купувачите на второ жилище пък ще бъдат намалени на 15% от 25%, а лихвите по ипотечните кредити ще бъдат понижение с около 50 базисни пункта (с 0,5%).

Ще бъде създаден и суапов механизъм, който ще позволи на фондове и брокери да използват ликвидност от PBoC за закупуване на акции.

Предложенaта серия от стимулиращи мерки идва, след като китайската икономика нарасна през второто тримесечие много по-слаби от очакваното заради продължителната имотна криза и потребителските притеснения относно сигурността на работните места.

Правителството в Пекин има за цел икономическия растеж от около 5% през 2024 г., но серия инвестиционни банки, включително Goldman Sachs, Nomura, UBS и  Bank of America, понижи неотдавна своите прогнози за експанзията на китайската икономика през настоящата година.

Представените от централната банка мерки дадоха солиден тласък както на китайските пазари на акции, така и на останалите азиатски фондови борси.

Китайският фондов индекс Shanghai Composite и индексът на Хонкогската борса Hand Seng скочиха с над 4%. Японският фондов индекс Nikkei и южнокорейският Kospi пък се повишиха с над 1%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени