Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залата в НЧ "Братя Миладинови - 1917" в "Княжево" отново ще бъде дом на изкуствата

Снимка: fb/Народно читалище "Братя Миладинови - 1917

Залата в Народно читалище "Братя Миладинови - 1917" в кв. „Княжево“ ще бъде преобразена в културен център от най-високо ниво - с модерна визия и оборудване. Проектът беше представен на 18 септември 2024 г. пред жителите на „Княжево“ и официални гости от автора на концепцията арх. Десислава Димитрова.

Залата на читалището разполага с перфектни акустични качества, оркестрина и въртяща се сцена и се очаква да бъде нов притегателен център за изкуствата - музика и театър, а залите към нея ще предоставят възможност за различни изложби.

Пред Радио София арх. Десислава Димитрова обясни, че идеята за възраждането на читалището започва преди една година, когато арх. Петър Диков посвещава 70-ия си юбилей на благотворителна кауза.

„Той помоли всички присъстващи на рождения му ден да дарят благотворително за тази кампания да се помогне на залата в „Княжево“. На мен възложиха задачата да се заема с проекта за обновяването й. Аз приех това нещо не просто като архитектурен проект, а като една мисия, с която архитектурата да обедини изкуствата“, каза арх. Димитрова.

Тя добави, че от 90-те години залата е затворена и е била превърната в склад за дървен материал. В момента е със стени от тухли и под от бетон, като липсват седалки, но сцената е запазена в автентичния й вид, отбеляза арх. Десислава Димитрова.

„Има въртяща се сцена и оркестрина. Оркестрина има само в Операта и в Музикалния театър, т.е. това е една зала, която още в миналото, когато е била използвана за музикална, театрална и кино зала е имала изключително високи акустични качества“, изтъкна арх. Димитрова.

Проектът "Възраждащата се зала на Княжево - Архитектура, обединяваща изкуствата" беше представен чрез дигитална мапинг проекция на своите стени.

„С 3D мапинга успяхме да разкажем за символите, които съм вложила, създавайки концепцията, не само визуално да покажем как ще изглежда залата, но и от какво е била вдъхновена тя – от планината, от водата. Основен акцент в тази зала е Витошкото лале, представено като слънце. Това е логото на читалище "Братя Миладинови“, каза арх. Десислава Димитрова.

Тя добави, че предстои остойностяване на проекта и търсене на програми и подкрепа от страна на институциите за финансиране.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени