Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листите за вота са регистрирани, по традиция в 25 МИР-София ще се води лидерска битка

Снимка: БТА

С изтичането на срока за регистрация в Районните избирателни комисии - в 17:00 часа днес, стана окончателно ясно на кои кандидати ще разчитат партиите и коалициите във вота на 27 октомври.

По традиция в 25-и столичен многомандатен избирателен район ще се води лидерска битка. В София-област сили ще премерят двама бивши министри на вътрешните работи - Младен Маринов от ГЕРБ-СДС и Калин Стоянов от "ДПС - Ново начало", както и бившият правосъден министър Атанас Славов от ПП-ДБ.  А почетният председател на ДПС Ахмед Доган се връща в активната политика начело на листите в Кърджали и Разград. 

Част от политическите формации изчакаха последния ден, за да регистрират листите си. Така днес стана ясно, че пряка битка между почетния председател Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски няма да има. 

Доган повежда в Кърджали и Разград, а Пеевски избра Хасково и Благоевград. Самият Доган не се яви, за да подаде лично документите на "Алианс за права и свободи" за знаковото си участие в Кърджали, това направи областният председател на ДПС Ресми Мурад, макар партията да не фигурира официално в коалицията.
ова, че доктор Ахмед Доган води в Кърджали листата ни, казва много, означава много", отбеляза Ресми Мурад.
Срещу Доган в Кърджали се изправя кметът Ерол Мюмюн като представител на "ДПС - Ново начало".
В листата на "Алианс за права и свободи" в Пловдив-град се явява бившият министър на отбраната в правителството на тройната коалиция Николай Цонев. 
Късно снощи Доган участва в представянето на листите на коалицията си и се извини за лансирането на Делян Пеевски:

"Срам ме е от действията на това момче. Голямата им цел е да направят всичко възможно да елиминират ДПС от политическата сцена", заяви Ахмед Доган.

Отговорът на Делян Пеевски дойде днес:

"С приключилата регистрация на листите беше прерязана пъпната връв на ДПС с комунистическите тайни служби и Москва. ДПС без ДС – това е новото начало", се казва в позицията на Пеевски.

В нея той намеква, че участието на представители на партията в други листи е активирала чл. 6 от устава, който се отнася за изключване от Движението.

Заради спорове за местата в листите от ПП-ДБ успяха да се регистрират само част преди крайния срок.

Двамата съпредседатели на ПП ще водят по две листи - Кирил Петков в 23-ти столичен район и Перник, Асен Василев – в Хасково и Пловдив-град.

Целта е победа на вота, посочи Петков: "Абсолютно винаги играем за първо място", заяви той.
В 24-ти район в София ПП-ДБ излъчиха бившият правосъден министър Надежда Йорданов, а в 25-ти – експремиерът Николай Денков. Там той ще се изправи срещу лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, на "Възраждане" -  Костадин Костадинов, на ИТН – Слави Трифонов и временният председател на БСП Атанас Зафиров.

При регистрацията на листата в този район Зафиров обясни напускането на една от партиите в коалиция "БСП - Обединена левица" така:

"Пожелавам успех и на партия МИР, имат някаква тяхна аргументация, която коректно изложиха пред нас, няма проблем, разбира се, това е отворен процес, а най-вероятно неудовлетвореност от местата, които получиха в листите. Така си го обяснявам. Никакво друго обяснение няма".
Интересна се очертава и битката в 26-ти район София-област, където един срещу друг се изправят двама бивши вътрешни министри – Младен Маринов от листите на ГЕРБ-СДС и Калин Стоянов от "ДПС - Ново начало". 
Вчера:
В последният възможен срок две от регистрираните партии се отказаха да участват във вота и те са заличени с решения на ЦИК. Това са " Национално движение за права и свободи - НДПС " с председател Гюнер Тахир и партия "Единение" с председател Иван Христанов. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени